Anasayfa

 Kedilerim Kavga mı Ediyor Yoksa Oyun mu Oynuyor?

Miniklerimiz, ailemizin vazgeçilmezleri ve canımızdan çok sevdiğimiz sevgi dolu dostlarımızdır kediler... Birden çok kedi ile hayatını paylaşacak kadar şanslı olan kişiler bazen kedi dostlarımızın davranışlarına anlam verememektedir. Minik dostlarımızın mama yerken birbirlerinin mama kabından yemeye çalışmaları, ortada hiçbir sebep yokken üzerinden atlayıp çılgınlar gibi koşma çabaları, oldukça sessiz bir ortamda aynı anda kulaklarının bir noktaya doğru hızlıca yönelmesi gibi hareketleri biz insanoğlu için gizemli hale gelebilir. Bir de bu miniklerin oyun zamanları var tabii... "Kedilerim kavga mı ediyor yoksa oyun mu oynuyor?" sorusu akıllara sıklıkla gelmektedir. Kedi dostlarımızın sosyalleşmesinin en önemli parçası olan oyunlar, zamanla bizlerde endişe yaratacak ale gelebiliyor. Bu hararetli oyun seanslarına müdahale etmeli miyiz? Yoksa enerjilerini atmalarını mı beklemeliyiz? Bu ikilem her hayvanseverin başına gelmiştir. Sizlere bu ikilemden kurtulabilmeniz için bu içeriği hazırlamak istedik. Sizler için derlediğimiz bu yazıda kedim kavga mı ediyor yoksa oyun mu oynuyor? sorusunun yanıtını vereceğiz.

Kedi Dostlarımız Oyun mu Oynuyor Yoksa Kavga mı Ediyor?

Yoğun mücadele veren, birbirlerinin altından üstünden atlayan kedi dostlarımızı gördüğümüz zaman onlara zaman tanımamız gerekiyor. Oyun oynayan kedi dostlarımız, biz insanlara göre birbirlerine daha sert davranıyor olabilir. Bu sırada, sessiz bir kabulleniş içerisine girmişlerse her şeyin yolunda olduğunu söylemek mümkün. Ancak, oyun sırasında bir hırlama ya da tıslama duyuyorsanız artık bu oyun tam anlamı ile eğlenceli bir durum olmaktan çıktığını bilmemiz gerekir. Oyun oynarken kedi dostlarımızın kulakları, öne doğru dik ya da hafif şekilde geriye dönük olması normal kabul edilmektedir. Elbette bir de minnoş patileri var, oyun oynayan kedi dostlarımız tırnaklarını çıkarmaz. Patilerini daimi olarak oyun sırasında kullanmış olsalar bile tırnakları hep içindedir. Amaç, kendini savunmak ya da bir saldırı yapmak ise patile pençeye dönüşebilir.

Kedi dostlarımız, birlikte oyunlar oynadığında her iki canlının da oyuna aktif şekilde katılım sağlandığı gözlemlenmelidir. Kedilerden birisi kuyrunu kabartmış ise bilin ki o esnada karşılıklı iki kediden birisi korkmuş ya da kendini savunmak istiyor. 

Kedi dostlarımız kendi arasında iletişimler kurarlar ancak miyavlamazlar. Vücut konumları, tüyleri, çıkardıkları sesler ve hatta göz bebeklerinini büyüklüğü onların ne hissetiğini anlamak için yardımcı olunan kaynaklardır. 

Kavga Eden Kedilerdeki Değişiklikler

"Kedilerim kavga mı ediyor yoksa oyun mu oynuyor?" sorusunun cevabına her zaman net yanıtlar vermek mümkün olmaz. Sonuçta her kedinin karakteri ve davranış modelleri kendine özgüdür. Fakat, belli başlı vücut değişiklikleri, bizleri gözlemlenmesi doğru yanıta eriştirebilir. Kavga eden ya da kendini savunmak isteyen agresif kedilerde şu durumlar gözlemlenir;

  • Kulaklar kafaya doğru iyice yaslanmıştır.
  • Gözbebekleri büyür ve gözler açılır.
  • Bıyıkları öne doğru yayılmış ve yönelmiştir.
  • Hırıltı, tıslama gibi sesler yaygındır.
  • Yüz yüze gelmenin dışında kedi dostlarımızın gövdeleri sırt ve popo ekseni yukarıda olmaktadır.

Sizlere bu yazımızda kedim kavga mı ediyor yoksa oyun mu oynuyor konusunu işlemeye çalıştık. Bu sorunun cevabını onların vücut değişikliğine göre yorumlayabilirsiniz. Yazımızda detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Bizi takip etmeyi unutmayın...


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X