Anasayfa

 Köpeklerde Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı?

Erkek köpekler 12-15 aylıktan itibaren cinsel olgunluğa ulaşır ve yıl boyunca çiftleşebilirler. Erkek köpeklerde kızgınlığın en karakteristik belirtisi agresif davranışlardır. Kortizol ve testosteron adı verilen hormonlardaki değişiklikler, özellikle geceleri sık sık havlama ve ulumaya neden olur.

Evden kaçma eğilimi, rastgele yerlere idrar yapma, karışıklık duyguları ve dikkat eksikliği, kızgınlık dönemindeki erkek köpeklerin belirtileridir.

Erkek köpekler de tıpkı dişi köpekler gibi 12-15 aylık gibi erken bir dönemde kızgınlık dönemine girebilir. Bazı ırklarda bu dönem birkaç ay sonra da gerçekleşebilir.

Kızgınlık dönemindeki erkek köpekle nasıl başa çıkılır?

Kızgınlık dönemindeki bir erkek köpekle ilgilenirken hatırlanması gereken birkaç önemli nokta vardır. Evdeyken depresyonda olan bir erkek köpek, kızgınlık döneminde kendisiyle çatışabilir.

Ergenlik çağındaki köpeklerin kızgınlık döneminde olması tamamen normaldir. Köpekler mevsimden bağımsız olarak çiftleşebilir. Köpeklerde çiftleşmeyi kontrol etmek, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için büyük bir fark yaratabilir.

Köpekler fiziksel ve zihinsel olarak olgunlaşana kadar çiftleşmemelidir. Küçük köpekler 12-18 aylıkken, orta boy köpekler 15-18 aylıkken ve büyük köpekler 18-24 aylıkken çiftleşmek için en güvenli zamanlardır.

Çiftleşme planlanıyorsa, enfeksiyonları ve genetik hastalıkları önlemek için kapsamlı bir sağlık kontrolü gereklidir.

Erkek köpeğin kızgınlığı ne kadar sürer?

Erkek köpeklerde kızgınlık döngüsü 6-8 ay periyotlar halinde sürer. Erkek köpeklerde karşı cinse duyulan çekim yaklaşık 18 gün sürer. Ancak dişi köpeklerde bu sürenin ortasında çekim sona erer. Erkek köpekler kızgınlık döneminde davranışlarını düzenlemekte çok zorlanırlar ve tedirgin, huysuz ve agresif olabilirler.

Çiftleşme sırasında dikkat edilmesi gerekenler

Çiftleşme için seçilen dişinin yumurtlama döneminde olması bu süreç için ciddi bir engeldir. Saldırgan bir erkek dişileri kızdırabilir. Agresif köpekler kendilerini ya da erkekleri yaralayabilir. Erkek köpeklerin dişilere baskı yapması engellenmeli ve istenmeyen bir durumda erkek köpekler ortamdan uzaklaştırılmalıdır.

Çiftleşme sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Çiftleşmeden sonra erkekler bir hafta 10 gün boyunca dişileri aramaya devam edecektir. Bu bir stres ve öfkeli davranış kaynağıdır. Sahiplerin bu süreci anlaması ve geçeceğini bilmesi önemlidir. 

Sizlere bu içeriğimizde Köpeklerde Kızgınlık Döneminde Ne Yapılmalı? hakkında bilgiler vermek istedik. Bizi takip etmeyi unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X