Anasayfa

 Yavru Kedilerde İshal Sebepleri ve Belirtileri

İnsan bebekleri gibi, yavru kedilerde de bulundukları ortamda veya beslenmelerindeki ani değişikliklere karşı duyarlı olabilmektedirler. Besin alerjisinden kaynaklı olarak vücutları bu konuda hassas olabilir. Bu etkenler yavru kedilerde ishale ve sık sık gevşek dışkılara neden olur. Yavru kedinin dışkı kıvamının daha sulu veya daha gevşek olduğunu fark ettiğiniz an, durumun kronik olup olmadığını ya da daha ciddi bir sorunun belirtisi olup olmadığından emin olmak için bağırsak hareketlerini takibe almalısınız. Çünkü bu durum karşısında kedilerde ishal bazen yeni bir mamaya verilen tepki bazen de ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Kedi dışkısı yetişkin bir kedinin dışkısıyla karşılaştırıldığında ne kuru ne de serttir. Yavru kedi dışkısı yetişkin kedi dışkısına göre daha yumuşaktır. Ancak kedinizin dışkısı hacimli ve yumuşaksa bu ishal belirtisidir. Bu durumda ishalin sebebi yakından incelenmesi gerekir.

Yavru Kedi İshalinin Nedenleri Nelerdir?

Yavru kediniz ishal olmasının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar;

İnek Sütü

Yavru kediler inek sütünü sindiremedikleri için ishal olmalarının ana nedeni inek sütünden kaynaklanmaktadır. İnsanların çoğu tarafından yavru kediler için temel gıda maddesinin inek sütü olduğu sanılmaktadır fakat bilinenin aksine yavru kedilere laktoza sahip inek sütünün verilmemesi gerekir.

Beslenme Düzeni

Yavru kedi sahiplendiğiniz zaman yavru kedilerin mevcut yeme alışkanlıklarını gözlemlemek iyi olacaktır. Çünkü kedide bağırsak sorunlarının önüne geçebilmek için kedinizin beslenme şeklini aynı şekliyle devam ettirilmesi gerekir. Yavru kedinizi yeni mamaya alıştırmak istiyorsanız, ilk zamanlar azar azar, sonrasında ise kademeli olarak arttırarak değiştirebilirsiniz. Böyle bir değişikliği yapmadan önce veteriner hekiminize danışarak değiştirin ve bu durumu kademeli olarak gerçekleştirin. Hatta yeni mamaya alıştıracağınız dönemlerde yeni mamaya alıştırmak için eski mamanın içine yeni mamadan biraz karıştırarak, kedinin yeni mamaya alışmasını sağlayacaktır. Beslenme düzeninden sonraki süreç için kedinin kumuna bakmanız gerekecektir. Çünkü önceden yaptığı dışkılara nazaran farklılıklar meydana geldiyse veteriner hekiminizden destek alıp yeni bir beslenme düzeni oluşturacaktır.

Yiyecek Alerjisi

Yavru kedinizde yiyecek alerjisi oluşması, aşırı beslenme veya yememesi gereken gıdaları alması üzerine ishal görülebilir. Bu sebepledir ki, kötü beslenme yavru kedinin ishalden dertli olmasının sebepleri arasındadır.

İç Parazitler

Yavru kedinizde iç parazit oluşması, sindirimini bozabildiği gibi büyümelerine de engel olabilir. Böyle bir durumda yavru kedinin 12 haftalık olana kadar iki haftada bir solucanlardan arındırılması gerekir. Daha sonraki süreçte veteriner tarafından reçete edilen anti paraziter bir preparat kullanılmalıdır. Bu tedavi bağırsak parazitlerini önler ve kedinizdeki pirelerle savaşır.

Çevresel Stres

Kedinin yeni bir ortama girmesi (yeni bir ev, barınak vb.) yeni arkadaşlar edinilmesi (insan veya hayvan), diğer çevresel faktörler yavru kedilerde ishale sebep olmaktadır.

Yavru Kedilerin İshalinde Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler Nelerdir?

İshal bir hastalıktan ziyade bir belirti olduğu için, kedinizin durumunun geçici mi yoksa ciddi mi olduğunu belirlemek zor olabilir. Bu nedenle bazı durumlarda ishale dikkat etmek gerekir. İshalle birlikte şu belirtiler varsa veterinere başvurmalısınız;

  • Dışkıda Kan veya köpüklü / kötü kokulu dışkı
  • Ateş ve ağrı
  • İştah Kaybı
  • Sıvı kaybı
  • Uyku hali ve uyuşukluk
  • Kusma

Yavru Kedi İshali Nasıl Önlenir?

Parazitler ve solucanlar yavru kedilerde ishalin sebeplerinden biri sayılır. Bu sebeple yavru kedilerin 2-3 kez solucan giderme tedavisine ihtiyacı vardır. Yavru kedinizi sağlıklı tutmanın bir diğer yolu da aşı programını aksatmadan takip edilmesidir. Kedilerde ishale neden olan yaşamı tehdit eden bakterilere karşı koruma sağlayan aşılar bulunmaktadır.

Ek olarak, yavru kedilere besleyici, tutarlı ve değişmeyecek bir beslenme sağlamak, ishali önlemenin bir yoludur. Yavru kedinizi eve ilk getirdiğinizde birkaç gün içinde onu veterinere götürmeniz olası hastalıklardan korunmasına yardımcı olacaktır.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X