Anasayfa

 Ankara Kedisi Özellikleri Nelerdir? Ankara Kedisi Nasıl Bir Hayvandır?

Ankara kedisi, Anadolu’da bulunan en iyi kedi cinslerinden bir tanesidir. Ankara kedisinin özellikleri arasında uzun ve bembeyaz tüylü olması, mavi – kehribar, mavi – ela mavi – sarı, sadece sarı ya da sadece mavi gibi çeşitli renk ve renk çiftlerinden oluşan bir göz rengine sahip olması, çok hareketli olması, yüksek yerlere kolaylıkla zıplayabilmesi ve hızlı koşabilmesi gibi detaylar bulunur. Ankara kedisinin kilosu ise genel olarak 2.5 kilogram ile 4.5 kilogram arasında değişir. Ankara kedisinin yaşam süresi ise yaklaşık 12 yıl ile 18 yıl arasında değişmektedir.

Sadece Ankara ve çevresinde bulunmayan bu kedi cinsi, yaklaşık üç yüz yıl kadar önce Avrupa ülkelerinde de tanınmıştır. Günümüzde de “Turkish Angora Cat” ismiyle Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde en çok tercih edilen kedi türlerindendir. Dış görünüşünün güzelliğinden dolayı bu kadar sevilen ve bilinen bir kedi cinsi olmasının yanı sıra, kişilik özellikleri de oldukça önemli bir etkendir.

Ankara Kedisi Nasıl Bir Hayvandır?

Oyun oynamayı çok seven Ankara kedileri, sahiplerinden gördükleri ilgiyle beraber çok daha mutlu ve hareketli olabilirler. Dolayısıyla bu kedilerin sürekli ilgi görmesi gerekmektedir. Yorulmadan ve ilgisini kaybetmeden saatlerce oyun oynayabilen Ankara kedileri, belirgin yüz hatlarına ve dik kulaklara sahiptir.

Ankara kedisi özellikleri sadece bu kadarla sınırlı değildi. Uzun tüylü olması, gözlerinin badem şeklinde olması ve ön bacaklarının arka bacaklarına göre biraz daha kısa olması gibi daha farklı özellikleri de bulunur. Ayrıca tek katmanlı tüy yapısı bakımından az da olsa İran kedisine benzediği de söylenebilir. Bu kedinin, “uzun tüylü kedilerin atası” olduğu bile düşünülmektedir.

Felis catus angorensis türünde bulunup da tüy rengi sadece beyaz olan kediler için Ankara kedisi adı verilmiş olsa da, bu kedilerle pek çok yönden benzer özelliklere sahip olan ve aynı familyada bulunup tüy rengi gri – beyaz ya da sarı – beyaz olan Ankara kedileri de bulunur. Yani bu türden olmasına rağmen farklı renklere sahip olan bazı kedilerin safkan olmadıkları düşünülmemelidir.

Ankara Kedisi Sağır Mıdır?

Ankara kedisi sağır mıdır?” sorusu da sıklıkla sorulmaktadır. Ne yazık ki bu türden olan bazı kedilerde kalıtsal olarak bu sağlık problemine rastlanabilir. Fakat bu durum, kedinin zeka seviyesi ya da fiziksel hareketliliği ve dış görünüşünün güzelliği gibi Ankara kedisi özellikleri açısından olumsuz bir durum olarak kabul edilemez.

Bunun yanı sıra, duyma yeteneği ile alakalı olan bu kalıtsal sağlık problemine Van kedilerinde ve diğer pek çok kedi cinsinde de rastlanabildiği görülmektedir. Bu sağlık problemi, hiçbir kedi cinsine özgü değildir ve herhangi bir kedi cinsinde ortaya çıkması mümkündür. Dolayısıyla Ankara kedisi özellikleri arasında, bu kedinin sağır olması gibi bir durumdan söz etmek doğru değildir.

 

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X