Anasayfa

 Barınak Öksürüğü Belirtiler Nelerdir?

Barınak Öksürüğü

Bu hastalık Enfeksiyöz bronşit hastalığı olarak da bilinmektedir. Hem virüs hem bakteri etkenlerinden dolayı barınak öksürüğü hastalığına yol açabilmektedir. Canine Adenovirüs 2, Parainfluenza Virüs, Canine Respiratory Coronavirüs gibi etkenleri başta gelenlerdir. Fakat en büyük etken ise Bordotella Bronchiseptica adı verilen bakteridir. Bu hastalığın en çok yayıldığı yerler ise köpek oteli, eğitim parkları gibi birden fazla köpeğin bir arada bulundukları yerlerden yayılmaktadır. Öksürük yoluyla diğer canlılara bulaşmaktadır. Etken solunum yoluyla vücuda girip solunum yolu epitelinde çoğalması görülmektedir. Mukosiliar klirensi düşürüp sekonder enfeksiyonlara yatkın bir hal alır.

Belirtiler Nelerdir?

Genel olarak şikayetler bir anda ortaya çıkmaktadır. Özellikle egzersiz sonralarında öksürükleri çoğalmaktadır. Öğürme ve buru akıntısı da bir diğer belirtilerdir. Bu hastalık solunum yoluyla ilgili bir hastalıktır. Bundan dolayı kusma, ishal, halsizlik, kilo kaybı gibi diğer organlara ait semptomlar görülüyorsa hastalığın daha ciddi olduğu düşünülmektedir.

Tanı Nasıl Konulur?

Bu hastalığın tanısı sadece röntgen ve kan testleri sayesinde olur.

Hastalığın Bulaşma Yolları Nelerdir?

Enfekte olmuş olan köpeğin vücut sıvısı ve solunumdan bulaşması görülür. Kapalı alanlarda tutulan, barınak, petshop tarzı yerlerde sıkça görülmektedir. Hastalığın bulaşması sadece solunum yoluyla bulaşmasından dolayı patili dostlarımızın toplu olarak barındıkları yerlerde sıklıkla görülmesi ve kolay yayılması bilinmektedir. Bundan dolayı da bu hastalığa barınak hastalığı adı verilmektedir.

Barınak Öksürüğü Hastalığı Tedavisi Nedir?

Veteriner hekim tarafından önerilen öksürük kesici ilaçlar ve antibiyotikler ile tedavisi başlanmalıdır. Tedavisi düzenli bir şekilde aksatılmadan uygulanırsa genellikle bu hastalık 1 ile 2 hafta içerisinde ortadan kalkar. Bu hastalığın bilindik bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalıktan köpekleri uzak tutmak için mutlaka aşı yapılması gerekmektedir. Hastalık için bilinen iki adet aşı bulunmaktadır. CPI aşısı ve inaktive enjeksiyon yoluyla yapılan Kennel Cough aşısıdır.

Barınak Öksürüğü Hastalığı Önlenebilir Mi?

Bu hastalığın en belirgin bakterisi olan Bardotella bakterisidir. Bu bakteriye karşı oluşturulmuş aşılar mevcuttur. Bu aşılar rutin köpek aşı programında yer almaktadır. Aşı uygulandıktan 5 gün sonrasında bağışıklık oluşturmaya başlar ve devamında 6 ila 12 ay boyunca bu bakteriye karşı güçlü bir şekilde bağışıklık sağlar.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X