Anasayfa

 Cairn Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Cairn Terrier Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Minik boyutlarıyla tanınmakta olan Cairn Terrier, apartman dairelerinde yaşamaya uygun gibi görünseler de pek mümkün değildir. Bunun sebebi, uzun yürüyüşlere ve açık havada oynama istekleriyle bilinmektedir. İskoçya’nın oldukça nemli ve soğuk havalarına dayanıklı olan Cairn Terrier her gün düzenli olarak dışarı çıkarmak tam da çözüm sayılmaz. Bağımsız, özgür yapılara sahiptirler. Bu nedenle istedikleri zaman evden dışarı çıkmakta çok ısrarcı olurlar. Bunu da sık sık havlayarak gösterecektir. Bundan dolayı da bahçeli evler en ideal yerdir. Cairn Terrier ırkı, sahiplerine aşırı bağlıdır. Bu bağlılık ise tam bir koruma görevini aşılamaktadır. Gezileri sırasında mutlaka tasma takılmalıdır. Çok cesur oldukları için gezme sırasında diğer canlılara kafa tutabilmektedir. Bu yüzden de başını belaya sokabilir. Dünyanın en eski Terrier ırkları arasında yer alan Cairn Terrier tarihi 16. Yüzyıla dayanmaktadır. Anavatanları İskoçya’dır. Ancak bu ırk 19. Yüzyıla gelindiğinde Amerika Birleşik Devletleri’nde nam salmışlardır. Keskin bir zekaya sahiptirler. Günümüzde hem Avrupa’da hem de Amerika’da çok popülerdir.

Cairn Terrier Köpek Irkı Genel Özellikleri

İskoçya Kökenli köpek ırkıdır. Dünyaca en eski Terrier ırkları arasında yer almaktadırlar. Mini ırk cinsler arasında yer almaktadırlar. Ağırlıkları 6-8 kilogram arasında değişmektedir. Uzunlukları ise erkekler 35 santimetre iken dişilerde ise 30 santimetre kadardır. Egzersiz ihtiyaçları çok yüksektir. Oyun oynamaya bayılırlar. Çok hareketli bir köpek ırkıdır. Mükemmel derecede iz sürme yetenekleri vardır. Çok zekidirler. Meraklı bir yapıları vardır. Çok inatçılar ancak sahiplerini memnun etmekten hoşlanırlar. Eğitimleri kolaydır. Fakat inatları tutarsa çok zor olmaktadır. Sahiplerine bağlı oldukları için tek kalmaktan hoşlanmazlar. Sürekli sahipleriyle beraber olurlar. Yabancılara karşı çok temkinlidirler. Çok agresifleşebilirler. Yavruyken sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Gürültü çıkarmaya bayılırlar. Çok havlarlar.  Soğuk hava şartlarına oldukça dayanıklıdırlar. Çok fazla tüy dökümleri yaşamazlar. Mama konusunda çok seçicidirler. Mide hastalıklarına karşı hassas bir ırktır. Ortalama yaşama süreleri 10-15 yıl arasındadır. Kendilerinden küçük her canlıyı av sanıp peşlerine düşmekte üstlerine yoktur. Bu nedenle sürekli gözlemlenmesi gerekmektedir ve tasmalarıyla gezdirilmeleri gerekmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X