Anasayfa

 Hayvanlarda Dış Parazit Nedir? Tedavileri Nelerdir?

Evimizde dost edindiğimiz ya da dışarıda beslediğimiz kedi ve köpekleri belirli tehditlerden korunmak gerekir. Özellikle evcil hayvan sahiplerinin veteriner hekimlere giderek düzenli olarak ilaç almasına sebep olan bir konu bulunur. Belirtilen konu dış parazitlerdir. Dış parazit, hayvan vücudunun dış kısmında bulunan canlılardır. Bu canlılar bit, pire, kene, vücut kurdu olarak karşımıza çıkar. Her birinin hayvanlar üzerindeki etkisi farklılaşır. Ve görüldüğü takdirde hayvanın bu durumdan uzaklaştırılması adına tedavilere başlanması büyük önem taşır.

Hayvanlarda Sık Görülen Parazit: Pire

Kedi ve köpeklerde en sık rastlanan dış parazitlerden birisi pirelerdir. Pireler çoğalma hızı açısından en tehlikeli olan gruplar arasında yer alır. Beslenebilmek adına bir konakçıya ihtiyaç duyar. Genel olarak hayvanlarda bulunarak besin ihtiyacını giderirler. Çoğalma anlamında 24 saatte bir yumurtlamaları söz konusudur. Hayvanlara bulaştığı takdirde kısa sürede istila ettiği görülür. Hayvan sahipleri ya da besleme yapan kişilerin bu konuda dikkatli olması gerekir.

Dış parazit olan pirelerin hayvanlar üzerinde kimi etkileri bulunur. Kedi ve köpeklerde bulunma belirtileri arasında:

  • Sık ve fazlaca kaşınma,
  • Kızarıklık,
  • Tüyler üzerinde pire dışkıları,
  • Koyu renkli hayvanlarda pirelerin renkleri görülebilir.

Veteriner hekimlerde genel olarak bu belirtiler neticesinde pire olduğu kanısına varır. Sokakta bulunan hayvanlarda görülme olasılığı çok yüksektir. Ancak evcil hayvanlara bulaşma olasılığı da bulunur.

Dış Parazit Tedavisi Nedir?

Pireler gibi kene ve diğer parazitlerin hayvanlar üzerinde farklı etkiler bulunur. Örneğin keneler hayvandan hayvana hastalık taşıyabilir. Bunun yanı sıra kısa sürede çok sayıda kenenin kan emmesi ile hayvanda anemi oluşabilir. Dış parazitlerden korunmak bu açıdan önem taşır. Öncelikle evcil hayvanlara dış parazit bulaşmasını engellemek adına her ay bir kere dış parazit ilacı veterinerler tarafından uygulanmalıdır. Sağlanacak bu imkân neticesinde dış parazitler hayvanlardan uzak tutulur.

Önlemlerin yetersiz kaldığı ya da gerekli ilaçların alınmadığı takdirde dış parazit kapmış bir hayvan için yapılması gerekenler bellidir. Öncelikle:

  • Uzmana başvurmak,
  • Uzman gözetiminde ilaç tedavisine başlamak,
  • Dış parazit damlası ya da oral yoldan ilaç kullanmak,
  • Dış parazit tasması kullanmak atılacak adımlar arasında yer alır.

Dış parazitler geç kalınmadığı müddetçe hayvanları korumak mümkün olabilir. Temelde hayvanın dış paraziti kapmadan önleyici davranışlarda bulunmak önem taşır.

Dış Parazit İnsanlara Bulaşır Mı?

Kişiler tarafından en çok merak edilen konulardan birisi parazitlerin insanlara bulaşıp bulaşmadığı konusudur. İncelendiğinde pireler konaklayıcı olarak hayvanları tercih eder. İnsanlara geçmesi mümkündür ancak ısırıklar neticesinde minik kızarıklar meydana gelir. Sonrasında tekrar konaklayıcısına geçmek ister. Pireler konusunda daha çok varsa evdeki diğer evcil hayvanı ya da dışarıda beslenen hayvanlara dikkat edilmeli. Düzenli olarak onlarında dış parazit tedavisi gerçekleştirilmelidir.

Keneler de pireler gibi insanlara geçebilmektedir. Kan emerek kendilerini besleyen keneler besin ihtiyacını insanlardan karşılayabilir. Hem hayvanlar hem insanlar adına ciddi tehdit oluştururlar. Kişi kendisinde kene tespit ettiğinde evcil hayvanını da kontrol edebilir. Hayvanlarda keneler:

  • Kulak arkası,
  • Boyun çevresi,
  • Patiler,
  • Vücudun kıvrılan bölgelerinde bulunur.

İncelemeler neticesinde kene konusunda kontrol yapılabilir. Tam tersi olarak hayvanda kene tespitinde bulan bireyler kendilerini de kontrol etmeliler.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X