Anasayfa

 İki Farklı Kediyi Aynı Ortamda Birbirine Alıştırma

Gün içerisinde tek başına evde sıkılan ve ona arkadaşlık edebilecek başka bir kedi sahiplenmeye karar vermiş olabilirsiniz. Bu tarz durumlarda en büyük sorun ise bu iki kedinin birbirleriyle dost olabileceği ve anlaşabileceğini yan yana gelmeden görememenizdir. Birbirine yabancı iki kediyi tanıştırma ve arkadaş olmalarını sağlama kedilerin durumlarına ve karakterlerine bağlı olarak sabırlı şekilde beklemeniz gereken bir süreci de doğuracaktır. Bazı kediler yabancı kediyi evinizde çok kolay kabul edip dost olabilirken bazı kedilerde bu süreç uzayabilir. Her ne koşulda olursa olsun zamanla kaynaşıp dost olacaklarından ve beraber keyifli vakit geçireceklerinden şüphe yoktur. Ama en kötü senaryoda mutlaka sabırlı olmalı ve önereceğimiz kilit noktalara dikkat etmelisiniz.

 

Kedilerin İlk Tanışma Süreci

Aslında kedilerin birbirlerine alışma sürecinde başlangıcı güzel yapacak ortamı sağlamanız gereken mutlu ve huzurlu ortam için geri kalan her şeyi beraberinde getirecektir. Onları bu ilk aşamada çok sıkmamalı ve gerekenden fazla süre birbirleriyle yan yana kalmamalıdır. Yavru kedilerin yan yana gelip arkadaş olmaları çok uzun sürmese de yetişkin-yetişkin ya da yetişkin-yavru eşleşmelerinde bu süreç uzayabilir. Sonradan gelen kedi için ayrı ve kapısını kapatabileceğiniz bir oda, bunun içerisinde ayrı mama kabı, tuvalet bulundurmalısınız. Eğer ölçülü besleme yöntemini izliyorsanız mama saatlerinde yan yana beslenmelerine izin vermemelisiniz. Bunun yanında sonradan evinize aldığınız kedinin yattığı battaniye, kedi yatağı ve oynadığı oyuncakları evin ilk kedisinin yanında tutarak veya önüne atarak sonradan gelen kedinin kokusunu almasına ve tanımasına yardımcı olabilirsiniz.

Bu süreci kesinlikle sizin gözetiminizde olması koşuluyla gün içerisinde aynı odaya alarak birkaç saat yan yana getirerek birbirlerini görme ve koklamalarına müsaade etmelisiniz. Tansiyonun yükselmesi ve kavga başlayacağını düşündüğünüz anda yaralanmaların önüne geçmek adına mutlaka kontrol mekanizması olarak aralarına girmelisiniz. Yavru-yetişkin tanışmalarında yavru kediyi bir süre taşıma çantasının içinde tutarak yetişkin kedinin onu korumalı şekilde tanımasına ve koklamasına ön ayak olabilirsiniz. Yavru kediler genelde oyuncu olduğundan yetişkin kediyi hiç yadırgamadan kabul edip, ona yaklaşırken yetişkin kedinin ani ve sert tutumuna karşı korumasız olacaktır. Her ne koşulda olursa olsun uzunca bir süre gözlem altında tutup, günler ilerledikçe beraber kalma sürelerini artırarak fiziksel temas kurmalarına izin vermelisiniz.

Kediler Arasında Çıkabilecek Sorunlara Sabırlı Olun

Aylardır belki de yıllardır evin tek kedisi olmasına alışkın olan ilk dostunuzun vereceği agresif ve sinirli tepkilere karşı ona çok fazla kızmayın. Kavga hazırlığı ya da saldırı pozisyonuna geçerse kedileriniz mutlaka sesli komutlarla onları ikaz edin. Her iki kediye de eşit mesafede olun ve sevginizi eşit miktarda gösterin. Aralarında ayrımcılık yapmanız bir tarafın kıskançlık yaşamasına neden olacaktır. Stresli ve gergin olduğunuzu onlara hissettirerek ortamda negatif bir enerji olmasına müsaade etmeyin. Kedileriniz beden dilini iyi analiz edin ve ortamda tansiyon yükselişe geçmeden ilgilerini başka yöne dağıtın. Bu kaynaştırma sürecinin sonunda mutlaka birbirleriyle yaşamak durumunda olduklarını hissetmeleri, uzun dönemde dostça ve kardeşçe yaşamalarında ailenizin daha neşeli olmasına yardımcı olacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X