Anasayfa

 Kedi Nezlesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kedi Nezlesi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Özellikle evde yaşayan patili dostlarımız, çok iyi bakıldıkları sürece oldukça dayanıklı olsalar da her canlı gibi bazı ufak tefek hastalıklar da meydana çıkabilmektedir. Kedilerimiz de sık sık görülen hastalıklardan birisi de nezledir. Evcillerimiz de insanlar gibi soğuk alarak nezleye yakalanabilirler. Ve bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Kedilerimiz de nezle, tedavisi olan hastalık olmasıyla birlikte tedavi edilmediği zaman ölümle sonuçlanabilmektedir. Bundan dolayı kedilerimizde ki nezle belirtileri konusunda oldukça bilgi edinmeli ve doğru teşhis koyulmasını sağlamalıyız. Hemen tedavisine başlamalıyız.

Kedi Nezlesi Nedir?

Kedi nezlesi,  insanlarda da görülmekte olan bazı tür virüsler ve kimi zaman da bakteriler nedeniyle meydana çıkan hastalıktır. Üst solunum yolu hastalığı olarak da bilinen kedi nezlesi, hayvanın vücuduna yerleşen virüs ya da bakterilerin vücuda enfekte olmasından dolayı yayılmasıdır. Özellikle ev dışına çıkan kedilerimiz de görülen bu sağlık sorunu bağışıklık sisteminin herhangi bir sebeple zayıflaması, soğuk alması ya da hastalığa bulaşmış başka bir kedi ile temas kurmuş olmasıdır.

Nezlenin Belirtileri Nelerdir?

Evcillerimizde üst solunum yollarının enfeksiyon kapmasından kaynaklı meydana gelen nezlenin gözle görülebilen belirtileri bulunmaktadır. Bu belirtileri aşağıda sıraladık sizler için

Halsizlik, iştah kesilmesi, ateş, burun ve gözlerde akıntı yaşarma, hapşırma gibi örnekleri vardır.

Dostlarımızda bu belirtilerden biri veya birkaçı görünüyor ise kediniz nezle olmuş olabilir. Bu durumda yapmanız gereken en önemli unsur vakit kaybı yaşamadan hemen veteriner muayenesinden geçmesini sağlamanızdır.

Tedavisi?

Evcilinizin nezle olduğundan şüpheleniyorsanız veteriner kontrolüne götürmeniz yazımızda da belirttiğimiz üzere önemlidir. Nezle teşhisi konulursa tedavisi oldukça kolay bir şekilde uygulanmaktadır. Kedilerimiz de nezle olduklarında tıpkı insanlar gibi antibiyotik haplar kullanmaktadırlar. Doğru ilacı belirlemek de sadece veteriner hekimin yetkisidir.

Nezle Olan Kedinin Bakımı Nelerdir?

Evciliniz nezle olduysa sizlere düşen, tedavisi boyunca onlara iyi bakmaktır rahat etmesini sağlamanızdır. Evinizde başka bir kedi var ise nezle olan kedinizi izole etmeniz gerekmektedir. Beslenmesine oldukça dikkat etmelisiniz. Öğünlerini biraz daha arttırmalısınız. Tedavisi boyunca sadece veteriner hekim önerisi olduğu sürece kedi vitaminleri ile hasta olan kedinizi beslemelisiniz.

Mama ve su kapları sürekli temiz ve hijyenik olmalıdır. Burun veya göz akıntısı olduğunda nemli temiz havlu yardımıyla temizlemelisiniz. Ateşi olup olmadığına da burunlarına ve kulaklarına bakarak anlayabilirsiniz. Hastalık sırasında onunla oyun oynamamanız kediniz için oldukça iyi olacaktır. Yattığı odayı yani izole edilen odayı zaman zaman havalandırmanız gerekmektedir. Bu uygulamayı yaparken dikkat etmelisiniz zira soğuk alıp üşütmesine yol açabilirsiniz. En önemli etken ise ilginizi ve şefkatinizi hiç eksik hissettirmeyin.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X