Anasayfa

 Kediler Eğitilir mi? Yöntemleri Nelerdir?

Genelde  etraftan duyulan bilgilere göre kedilerin eğitilmediği, eğitilmeye uygun canlılar olmadıkları söylenir. Bu söyleşi genel anlamda kısmen doğrudur. Kedilere köpeklerde olduğu gibi size karşı itaat etmesini, saldırı veya arama kurtarma eğitimi verme şansınız çokta mümkün değildir. Kedi eğitiminden kastımız aslında sadece onların yapmamasını istediğimiz hareketleri  bir nebze kontrol altına alarak  engellemesi şeklinde olabilir bu eğitim bile her kedi için geçerli değildir. Ve her kedi için olumlu sonuçlanacak değildir tabiki. Genel anlamda kedilerin eğitilmez olmalarının sebebi ise eğitildikleri konularda en son yine onların dediğinin olması ve başına buyruk olmaları ile son kararı yine kendilerinin vermesidir.

Kızarak Bir Yere Varılmaz

Kediler; insan, koyun veya köpekler gibi sürü şeklinde hareket etmedikleri için sadece kendi istek ve zevklerine yönelik hareket ederler.  Bu yüzden kedilerle iletişim kurarken son derece  sabırlı, sevecen ve dost canlısı olmak gerekir. Kediniz eğer sizin isteklerinize göre hareket etmiyor ise ona kızarak, bağırarak hiçbir şey yaptıramazsınız. Ve eğer kedinizin istemediğiniz bir şeyi yapıyorsa kesinlikle onu cezalandırmayın. Eğer ceza verirseniz hem eğitime zarar verirsiniz hem de kedinizin size karşı soğumasını ve sizden uzaklaşmasını sağlarsınız. Ki bu istemediğimiz bir durum. Eğer  sizin  istemediğiniz  bir harekette bulunduysa cezalandırmak yerine sert bir şekilde kedinize bakarak HAYIR komutu vermek yeterli olacaktır. Onlara asla zarar vermemeniz gerektiğini unutmayın. Çok fazla sinirlenmek ters etki yaratacaktır.

Onlara Karşı Sert Olmayın

Tabi HAYIR komutu verirken kedinize bağırmayın çünkü kediler ani seslerden, yüksek seslerden , bağırmalardan hoşlanmazlar. Bu yüzden ses tonunuzun düşük olması sizin için fayda sağlayacaktır. Eğitimde en önemli nokta diyelim kediniz sık sık elinizi ısırıyor bunun için onunla oyun oynarken oyuncağı her ısırdığında eğer kedinizi ödüllendirirseniz zamanla eliniz yerine oyuncağı ısırmanın doğru olduğunu anlayacaktır. Tabiki bu süreçte herhangi bir el şakası şakasına da olsa ısırmasına izin vermemelisiniz. Ödülü ise bazı kediler mama olarak algılar ama maması sürekli mama kabında duran kediler için kafasının okşanması ya da lezzetli şekersiz macunlar da onlar için bir ödül sayılmaktadır. Kısacası sevginin ve merhametin olduğu her noktada eğitim vardır. Yeter ki samimi olunsun. Sizlerde bu kriterlere uyarak kedinize karşı olumlu sonuçlar alabilirsiniz. Bu süreçte tabiki sevimli dostlarımıza kızmamalı kendimize de görev ediniyoruz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X