Anasayfa

 Kediler Hakkında Birbirinden İlginç Bilgiler

Kediler hakkında bilinen popüler bilgiler haricinde çoğu insanın, hatta kedi sahiplerinin dahi bilmediği birçok bilgi vardır. İşte Mihav ailesi olarak bugün sizlere bu konu hakkında bilgiler vermek istedik.

Günümüzde dünya üzerinde bilinen 41 kedi türü vardır. Bu kedilerin bir kısmı evcilken bir kısmı da yabani olanlardır.

Kediler uykularına oldukça düşkün hayvanlardır. Günlerinin üçte birini uyuyarak geçiren bu sevimli dostlarımız, yaşamlarının neredeyse yüzde yetmişini uyuyarak geçirirler. Kedilerin bu kadar fazla uyuma sebepleri gün içerisinde fazla enerji harcamalarıdır. Kediler gündüz uyuyan hayvanlardır. Bunun sebebi gece boyu avlanan kediler uyanık kalmak zorundadırlar. Böylece uyku işlerini sabaha bırakırlar.

Kedi dostlarımızın uykularının büyük bir kısmında rüya gördükleri kanıtlanmıştır fakat minik dostlarımız ne tür rüyalar görüyor o konuda bir bilgiye henüz sahip değiliz.

Çoğu kişinin bildiği üzere kediler oldukça titiz ve temiz hayvanlardır. Elbette bu temizliklerinin belli başlı bazı sebepleri vardır. Kediler kendilerini insanlara sevdirmeyi çok sever fakat sevdirdikten hemen sonra tüylerini yalayarak insan kokusunu giderirler.

Kediler tüylü hayvanlar oldukları için pire ve parazit gibi bakteriler vücutlarına çabucak bulaşır. Bu parazitleri tüylerini yalayarak giderirler. Özellikle sokak kedileri dışarıda sıklıkla yaralanırlar. Yaralarının iyileşmesi için yaralanan kedi hemen o bölgeyi yalamaya başlar. Bunun sebebi kedilerin tükürüklerinde yaraların çabucak iyileşmesini sağlayacak maddelerin bulunmasıdır.

Kedilerin çok sık gördüğümüz hareketlerinde bir tanesi de bir yeri veya bir şeyi patileriyle yoğuruyor gibi yapmasıdır. Bunu bazen yumuşak buldukları bir yere veya sahiplerinin karın bölgelerine yapabilirler.

Kediler bu hareketi ilk doğdukları andan itibaren yaparlar. Yavru kediler süt emdikleri zaman annelerinin karnına bu hareketi yapar ve büyüyünce de bu davranışlarına devam ederler. Büyüdüklerinde bu hareketi yapmaları mutlu ve memnun olduklarının göstergesidir.

Bıyıkları Çok Önemli!

Kediler birden fazla farklı ses çıkarma yeteneğine sahiptirler. Özellikle kedi mırlamasının insan sağlığına oldukça faydalı olduğu bilinmektedir. Çoğu insanın söylemine göre kediler bıyıklarını denge kurmak amacıyla kullanır fakat bu doğru bir bilgi değildir.

Kediler bir yere gireceği zaman oraya sığıp sığamayacağını bıyıkları sayesinde ölçerler. O nedenle bıyık, kediler için oldukça önemlidir.

Kediler suyu ve banyoyu sevmeyen canlılar olarak bilinirler.

Kediler avcı hayvanlar oldukları için her an atağa geçip hızlıca koşma ihtiyacı duyarlar. Islanan veya duş alan kedilerin tüyleri ıslanıp ağırlaştığı için o an hızlı koşma yetilerini kaybeden kediler kendilerini güvensiz ve tedirgin hissederler. İşte kedilerin ıslanmaktan hoşlanmama sebepleri budur. Elbette ki istisnalar vardır ve sudan ve ıslanmaktan hoşlanan kediler de mevcuttur.

Kediler avcı hayvanlardır. Kendi boylarının tam beş katı kadar yükseğe zıplayabilme özellikleri vardır.

Biz insanlarda nasıl ki parmak izleri eşsiz ve benzersiz ise, kedilerin burun yüzeyleri de tıpkı insanların parmak izleri gibi eşsiz ve kendilerine özgüdür.

Kedi sahiplenmek oldukça yaygınlaşmıştır.

Bu sayı her geçen gün artmaktadır. İnsanlar kedilerin birçok açıdan onlara faydalı olduklarını bilirler. Kedilerin insan psikolojisine birden çok faydası olduğu görülmüştür. Dünyada gittikçe yaygınlaşan psikolojik rahatsızlıklar düşünüldüğünde sevimli dostlarımız psikolojik tedavi süreçlerinde pozitif etkilere sahiptirler. Ayrıca minik dostlarımız oldukça arkadaş canlısıdır. Çok iyi birer ev arkadaşı olabilirler. Aynı zamanda bakımları diğer hayvanlara göre daha kolay olduğu için insanlar kedi beslemeyi tercih etmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X