Anasayfa

 Kediler için Ölümcül FİP Hastalığına Dikkat Edin

Son zamanlarda FIP hastalığı yüzünden birçok kedi sahibinin maalesef ki dostu yaşamını kaybediyor. Oldukça zor teşhis edilen ve bir o kadar ölümcül olan bu hastalık, kediler için karşı koyulması en güç hastalık olarak biliniyor. %100 garanti veren bir tedavi sonucu olmasa da bu yaşam sürecini uzatma ve erken teşhisle dostunuzun daha uzun süre yaşamasına ve hatta çok şanslıysanız belki de özel bakım ve ilaç tedavisiyle dostunuzu kurtarma şansına sahip olabilirsiniz.

Feline Infeksiyöz Peritonitis kısaca FIP hastalığı kedilerdeki Corona virüs farklı mutasyona uğraması sonucu ortaya çıkıyor. Bilinmesi gereken başlıca durum biz insanların yaşadığı Corona virüsüyle tamamen birbirinden farklı virüs tipleri olması. Bizden kedilere ya da kedilerden bize geçmesi gibi bir bulaşma gerçekleşmemekle birlikte, bu virüsü kediler bu hastalığı kapmış başka bir kediden kapabiliyor.

FIP Hastalığına Yakalanmış Kedilerin Gösterdikleri Belirtiler

Özellikle yavru ve yeni yetişkin olmuş kedilerde görülme olasılığı yüksek olan bu hastalık, kediden kediye değişkenlik göstermek üzere farklı semptomlarla kendisini gösterebiliyor. Hastalık kendi içerisinde Islak FIP ve Kuru FIP olarak üzere 2'ye ayrılırken, virüs genel hatlarıyla beyin zarlarına hasar verdiği için son derece ölümcül etkiler verebiliyor.

  • İştahsızlık ve devamında gelen aşırı kilo kaybı
  • Solunumda güçlük çekme
  • İshal, kusma ve sindirim sistemi problemleri
  • Gözlerde görme kaybı
  • Tepkisizlik
  • Denge kurmada güçlük, yürürken sağa sola çarpma, reflekslerini kontrol edememe

 

FIP Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

Islak FIP tespiti nispeten kolay olsa da bazı laboratuvar ortamlarındaki testler, tahliller neticesinde kesin hastalık teşhisi konulabiliyor. Öncelikle oldukça zorlu bir tedavi süreci ve kesin çözüm sunmayan süreçte bu hastalık için kullanılan ilaçlara da erişim güçlüğü yaşanıyor. Oldukça pahalı ilaçlar olmasına rağmen hastalığın kesin atlatılacağının garantisi maalesef verilemiyor. Kimi kediler de 3 ay olabileceği gibi kimi kedilerin özel bakım, ek besinler, vitamin desteklerini ekstra olarak alıp, yıllarca yaşayabildiği de görülmüştür. Bu hastalığın ilaçları ülkemizde üretimi yapılamadığından dolayı oldukça pahalı fiyatlara yurtdışından ancak getirilebiliyor. Bu alanda yapılan çalışmalar ve testler neticesinde önümüzdeki yıllar çok daha başarılı adımlar ve tedavi yöntemleri geliştirileceğinden oldukça eminiz!

FIP Hastalıklı Bir Ortama Başka Kedinin Gelmesi

İhtimaller dahilinde dostunuzu bu hastalıktan kaybettiyseniz uzunca bir süre evinize kedi sokmamanız gerekiyor. Ortamda gerekli temizlik en ince detayına kadar yapılmalı ve 3 ay gibi uzunca bir süre evinize başka bir dört ayaklı dostumuzu sokmamanız son derece önemli! Eğer sağlıklı bir kediniz var ise dışarı da sevdiğiniz ve özellikle hastalıklı olan bir kedi dokunduğunuz takdirde kıyafetlerinizi direkt olarak makineye atmalı, elinizi ve temas ettiğiniz noktaları iyice steril hale getirmeden evdeki dostunuza virüs bulaşma ihtimalini ortadan kaldırmadan dokunmamanız onun sağlığı açısından oldukça önemlidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X