Anasayfa

 Kedilerde Böbrek Yetmezliği Hastalığı ve Belirtileri

Can dostlarımızda böbrek yetmezliği yani diğer ismi ile renal yetmezlik olarak da bilinen hastalık konusunda bilgilendirici bir içerik yazmak istedik. Güzel dostlarımıda görülen özellikle de yaşlı kedi dostlarımız başta olmak üzere tüm kedi ırklarında ve yaş farketmeksizin görülen bu hastalık, böbreklerin işlevini yerine getirememesi sonucunda ortaya çıkar. Kedi dostlarımızda hayat kalitesini oldukça ciddi bir şekilde düşürüp ölüme kadar sebep olacak bir sorun olarak gündemimize almamız gereken ve kedilerimizin rutin veteriner kontrollerini aksatmamamız gerektiğini bir kez daha önümüze seren bir durumdur. Kedi dostlarımızda karşılaşılan en yaygın, ağır ve ölümcül hastalıkların başında böbrek yetmezliği gelmektedir. Akut ve kronik olmak üzere iki farklı kategorilde değerlendirilebilecek bu hastalık, seyri hızlı olabileceği gibi oldukça yavaş da ilerleyebiliyor. Akut böbrek yetmezliği olarak isimlendirilen aniden ortaya çıkıp hızlı şekilde seyredebilecek türdür. Özellikle de bir hafta ile bir buçuk ay içerisinde kendini hızlıca belli eder. Kronik böbrek yetmezliği olarak isimlendirilen diğer durum ise kanser ya da kronik böbrek hasarı gibi uzun vadeli durumlarda yavaş bir şekilde ortaya çıkar.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Sebepleri Nelerdir?

Can dostlarımızda böbrekler, sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi adına çok önemli bir organdır. Böbrekler, kan basıncı kontrolü, kan dolaşımının düzenli bir şekilde akışının sağlanması, kandaki atığın filtrelenmesi, idrar üretimi ya da alyuvar üretimi ve buna benzer birçok işleve sahiptir. Bu tür temel görevleri yerine getirilmemesi sonucunda ortaya çıkan bu hastalık meydana gelir. Can dostlarımızda böbrek yetmezliğinin belirtileri oldukça net olmakla birlikte bazen farklı hastalığa da yorulabilir. Bunu en iyi belirleyecek veteriner hekiminizdir. Diyabet ya da hipertiroidizm gibi sorunlar ile büyük ölçüde benzerlik taşıyan bir hastalıktır. Sık idrara çıkma, kilo kaybı, kusma, artan fazla susuzluk, letarji, kanlı ya da bulanık görülen idrar, tüy kalite düşüşü, ağız kokusu ve depresyon gibi belirtiler görülebilir. Hasta kedi dostlarımızda genelde kusma ya da iştahsızlık gözlemleniyor ise bu belirtiler özellikle böbrek yetmezliği hastalığındaki en sık görülen semptomlardandır. Kedi dostlarımızda böbrek yetmezliğine sebep olabilecek birçok durum vardır. Toksin alımı, idrar yolu tıkanıklığı, sistemik şok yani kan akışık sistemik şoka bağlı bozulursa, kalp yetmezliği, ilaçlar, hipertansiyon gibi durumlar neden olabilir. Lütfen can dostlarımızın her an rutin veteriner kontrollerini yaptırmayı unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X