Anasayfa

 Kedilerde Gençlik Hastalığı Nedir? Tüm Detaylar...

Kedilerde gençlik hastalığı eskiden minik patili dostlarımızda en yaygın ölüm nedeniydi. Günümüzde, oldukça etkili aşıların bulunması nedeniyle tedavi biraz daha mümkün olmaya başladı.

Feline panleukemia, feline parvovirüsün neden olduğu oldukça bulaşıcı bir viral hastalıktır. Çoğu yavru kedi bu virüsle enfekte olur, ancak köpeklerde bulunan parvovirüs ile karıştırılmamalıdır. Bu virüs insanlar için bulaşıcı değildir.

Kedi gençlik hastalığı hızla büyüyen ve bölünen hücreleri enfekte eder ve öldürür. Bu hücreler arasında kemik iliği, bağırsaklar ve gelişmekte olan embriyolar bulunur.

Hangi kediler gençlik hastalığı duyarlıdır?

Virüs çevrede her yerde bulunur ve tüm yavru kediler ve kediler yaşamları boyunca en az bir kez bu virüsle enfekte olurlar. Her yaştan kedi parvovirüs ile enfekte olabilir, ancak yavru kediler, hasta kediler ve aşılanmamış kediler hastalığa en duyarlı olanlardır; atrofi en çok 3-5 aylık kedilerde görülür ve atrofiden ölümler en çok bu yaş grubunda görülür.

Virüs tüm dünyada bulunur, ancak ana rezervuarların evcil hayvan dükkanları, hayvan barınakları ve aşılanmamış yabani kedi kolonileri gibi kedilerin gruplar halinde yaşadığı yerlerde olduğuna inanılmaktadır.

Kedilere gençlik hastalığı nasıl bulaşır?

Kediler virüsü idrar, dışkı ve burun salgıları yoluyla bulaştırır ve diğer kediler bu materyallerle temas ettiğinde ve enfekte kedilerin pirelerini yediğinde enfekte olurlar. Enfekte kediler virüsü 1-2 gün içinde bulaştırmaya başlar, ancak virüs çevrede bir yıla kadar hayatta kalabilir. Bu nedenle, birçok kedi enfekte bir kediyle doğrudan temas etmeden de konjonktivite yakalanabilir. Kedi yatakları, kafesler, yemek artıkları ve hasta kedilerle temas eden insanların elleri ve giysileri de dahil olmak üzere birçok şey virüsü taşıyabilir ve diğer kedilere yayabilir. Bu nedenle hasta kedinin izole edilmesi önemlidir. Hasta bir kedi üzerinde kullanılan herhangi bir şey sağlıklı kedilere dokunmamalı ve hasta kedilere dokunan kişiler enfeksiyonu bulaştırmamak için hijyen kurallarına uymalıdır.

Kedi halsizliğine neden olan virüsün yok edilmesi zordur ve birçok dezenfektana karşı dirençlidir. İdeal olarak, dezenfektanlar kullanılmış olsa bile aşılanmamış kediler hasta kedilerin bulunduğu alanlara getirilmemelidir.

Kedilerde gençlik hastalığı nasıl tedavi edilir?

8 haftanın altındaki kedilerin hayatta kalma oranı maalesef ki diğerlerine oranla daha düşüktür. Erken tedavi edilirse daha yaşlı kedilerin hayatta kalma oranı daha yüksektir. Virüsü öldürebilecek hiçbir ilaç yoktur, bu nedenle kedinin sağlığını desteklemek için yoğun bakım ve tedavi şarttır. Kedinin vücudu virüsle savaşmayı bitirene kadar mama, sıvı ve ilaç desteği sağlanır. 

Siz de kedi dostlarınızdan böyle bir durum şüpheleniyorsanız lütfen direkt olarak veteriner hekiminize gidiniz. Bu içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Sizi ve patili dostlarınızı önemsiyoruz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X