Anasayfa

 Kedilerde Kısırlaştırma Ameliyat Öncesi ve Sonrasında Bakım

Çeşitli sağlık sorunlarına ya da özel durumlara sahip olan kediler için pek çok kedi ameliyatı uygulanabilmektedir. Bu ameliyatlardan önce ve sonra kedilerin bakımı hakkında dikkat edilmesi gereken bazı şeyler bulunur. Kedinin ameliyata sağlıklı bir halde girebilmesi ve ameliyattan sonra ise sağlığını koruyarak yaşamını sürdürebilmesi için dikkat edilmesi gereken durumlar hakkında her kedi sahibinin bilgi sahibi olması gerekir.

En fazla gerçekleştirilmekte olan ameliyat türlerinin başında, kedi kısırlaştırma ameliyatı gelir. Bunun dışında olarak göz ameliyatları, ağız ve diş ameliyatları, tümör ameliyatları, ortopedi ameliyatları ve mide ameliyatları gibi pek çok ameliyat türü de kediler ve hatta köpekler için uygulanabilmektedir.

Bu ameliyat türlerinin neredeyse tamamı için, kedi ameliyatı öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler birbiriyle aynı sayılabilir. Bazı farklılıklar da bulunabilmektedir fakat özellikle ameliyat sonrasında dikkat edilmesi gerekenler birbiriyle benzerdir.

Ayrıca ameliyat edilecek olan kediyi en fazla etkileyen ameliyatın, yoğun narkoz kullanımından dolayı kısırlaştırma ameliyatı olduğu bilinmektedir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon hastalıklarının görülme riski, kedi kırık ameliyatı ya da kedi göz ameliyatı gibi diğer ameliyatlardan sonrasına göre çok daha fazladır. Bunun dışında, kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra kedinin yaşam düzeni bir süre boyunca değiştirilmek zorunda kalabilir.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Nedir? Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatından Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Öncelikle kedi kısırlaştırma ameliyatının sadece yetişkin olan kedilere uygulanabileceği bilinmelidir. Bu ameliyatın yavru kedilere uygulanması, yavru kedilerde üreme hücreleri gelişmemiş olduğundan dolayı sağlıklı değildir. Dolayısıyla bu ameliyatın yapılabilmesi için kedinizin yavru olmaması gerekir.

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Yetişkin dişi kedi kısırlaştırma ameliyatı genel olarak, üreme hücrelerinin üretildiği ovaryumların alınmasıyla gerçekleşir. Ayrıca bu ameliyat sayesinde dişi kedinin ovaryum kisti ya da ovaryum tümörü gibi hastalıklardan da korunması sağlanır.

Yetişkin erkek kedi kısırlaştırma ameliyatı ise kedinin diğer hayvanlarla kavga etme ya da dişi kedilerle çiftleşme isteğini ortadan kaldırmak için uygulanır. Testislerin alınması şeklinde cerrahi yöntemlerle gerçekleştirilebilen bu kedi ameliyatı, idrar taşı ya da testisin keseye yerleşememesi gibi sorunlar için de etkilidir. 

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatından Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kedi kısırlaştırma ameliyatından önce dikkat edilmesi gerekenler, kedinin ameliyata hazır olması için oldukça önemlidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

Kedinin en az 11 ya da 12 aylık olması gerekir. (Lütfen tam olarak doğrusunu veteriner hekiminize sorunuz.)
Kedinin sürekli eşyalara ya da çevresindeki bazı cisimlere sürtünmesi ve yüksek sesle miyavlaması gibi belirtileri olan kızgınlık döneminin geçmiş olması gerekir.
Ameliyat öncesinde, 12 saat boyunca mama yememesi ve su içmemesi gerekir. (veteriner hekim kontrolünde olmalı ve hekiminize sormanız gereken bir konudur.)

Kedi Kısırlaştırma Ameliyatından Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Diğer kedi ameliyatları gibi, kedi kısırlaştırma ameliyatı sonrasında da dikkatli olunması gerekir. Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler, kedinizin kısa sürede sağlığına kavuşabilmesi için önemli olan durumlardır. Bunlar ise şu şekildedir:

Kedi, narkozun etkisiyle sürekli uyku halinde olacağı için yatağının yumuşak ve rahat olması gerekir.
Kedi kısırlaştırma ameliyatından sonra sindirim sistemin fazla çalışması, kedinin enerji kaybetmesine sebep olur. Bundan dolayı veteriner tarafından bir diyet programı tavsiye edilirse buna uyulmalıdır.
Kum kabının ve mama kabının yataktan uzakta olmaması, kedinin yorulmaması için önemlidir.
Kediniz tuvaletini yaptıktan sonra genital bölgesinin temizlenmesine özen göstermelisiniz. Çünkü oraya yakın olan ameliyatlı bölgenin enfeksiyon kapması kedi için çok kötü sonuçlar meydana getirebilir.
Kedinin ameliyattan sonra sık sık kucakta taşınmaması ve ameliyat dikişlerine dokunulmaması gerektiği gibi, ameliyatlı bölgenin temizliği zaman zaman kontrol edilmelidir.
Kedi ameliyatının başarılı bir şekilde sonuçlanması, kedi kısırlaştırma ameliyatından önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenler ile alakalıdır. Dolayısıyla bu konularda dikkatli olmanız çok önemlidir. Ayrıca kedinizin durumuyla alakalı olarak veterinerin özel tavsiyelerine mutlaka uymanız gerekmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X