Anasayfa

 Kedilerde Tüy Dökme ve Çözüm Yolları

Kedilerde bazen mevsimsel bazen de başka sebeplerden dolayı tüy dökme problemi görülebiliyor. Eğer kediniz gözle görülür bir şekilde tüy döküyorsa bir veterinerden yardım almanızda fayda var.  Kedinin tüy dökme miktarı; cinsine, yaşam koşullarına ve beslenmesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Mevsimsel Tüy Dökme

Kediler mevsim geçişlerinde tüy dökerler. Özellikle yaz aylarından kış aylarına yada kış aylarından yaz aylarına geçişlerde tüylerde belirgin dökülmeler başlar. Kış mevsiminde kedinizin tüyleri sıklaşır ve daha gür bir şekilde çıkar. Yazın ise bu tüyler dökülür ve yerine daha ince ve kısa tüyler çıkar. Bu döngü kediler için değişmez.

Strese Bağlı Tüy Dökme

Kediler sahipleri tarafından agresif davranışlar görmeye alışkın değildir. Eğer kedinize karşı sesinizi yükseltirseniz strese girecektir. Ayrıca kedinizden başka bir hayvana ilgi gösterdiğiniz de de strese girecektir. Bir yerde uzun süre kapalı kalmakta kediniz için stres sebebidir.

Beslenmeye Bağlı Tüy Dökme

Kedilerin tüy dökmesinin sebeplerinden biride yanlış beslenme şekilleridir. Kedinize ev yemeklerinden verdiğinizde yada dengesiz bileşenler içeren besinlerle beslediğinizde tüy dökebilirler. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için kapalı paketler halinde bilindik marka mamaları tercih etmenizde fayda var. Mamaları ağzı sıkıca kapalı şekilde, serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.

Hastalığa Bağlı Tüy Dökme

Kedilerde tüy dökme bazen bir hastalığın habercisi olabilir. Çeşitli parazitler kedinizin tüylerinin dökülmesine sebep olabilir. Bu dökülmeler bölgesel yada belli kısımlarda görülebilir. Ayrıca uzun süren ve çok fazla dökülen tüyler kanserinde habercisi olabilir. Hemen panik yapmamalı, eğer kedinizin anormal bir şekilde tüy döktüğünü fark ederseniz derhal veterinere başvurmalısınız.

Uyku Düzenine Bağlı Tüy Dökme

Kediler gününün büyük bir bölümünü uyuyarak geçirir.. Eğer kediniz çok fazla uyuyorsa onu uyanık tutmak için çeşitli aktiviteler de bulunabilirsiniz. Sürekli uyduğu için hareketsiz kalan kediniz ilerleyen zamanlarda yağ depolayacak. Bu durumda sağlığını olumsuz etkileyecek.

 Kedinizin Tüylerini Dökmesini Nasıl Engellersiniz?

  • Güçsüz ve sağlıksız tüyler zaman içerisinde dökülmeye başlar. Bu nedenle kedinizi kedi tarağı ile düzenli olarak taramanız, ihtiyaç duymadığı tüylerden kurtulmasını sağlayacak.
  • Kedinizin gün içerisinde gerekli suyu tüketip tüketmediğini kontrol altına alarak, her zaman temiz su bulundurun.
  • Kedinizin strese gireceği durumları belirleyip bunları ortadan kaldırmaya çalışın. Tepkilerini gözlemleyerek buna neyin sebep olduğunu bulun.
  • Kedinizin cinsine, türüne, kilosuna uygun doğru mamayı seçin. Tüy güçlendirici içeriği olan marka mamaları tercih edebilirsiniz.
  • Beslenmesine takviye olarak Omega 3 gibi besin takviyelerini verebilirsiniz. Pet shoplarda satılan tüy dökümünü azaltmaya yarayan vitaminleri veya damlaları kullanabilirsiniz.

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X