Anasayfa

 Kedilerde Vestibülar Sendrom Nelerdir?

Kedilerde Vestibülar Sendrom

Genel olarak evcil dostlarımızda kedilerde ve köpeklerde görülen bu rahatsızlık sevimli arkadaşlarımızın iç ve dış kulaklarının muayenesi sonucunda tespit edilmektedir. Patili dostumuzun iç ve orta kulaklarında enfeksiyon kapma ya da farklı bir hastalık hikayesi varsa vestibülar sendrom görülebilmektedir. Bu rahatsızlığa yakalanmış olan sevimli arkadaşlarımız kendini oldukça kötü ve stresli hissedebilir. Kendi başımıza kesin tanı koymamız imkansızdır. Genellikle başı hasta olan kulağının tarafına doğru yattıkları görülmektedir. Sevimli dostlarımızda bu sendrom akut bir hastalıktır. Yani birden gelişebilmektedir. Hastalığın oluşması için herhangi bir şart yoktur. Hastalığın ilk görüntüsü iç kulağın içinden anormal bir şekilde akan sıvılardır.

Vestibülar Sendrom Belirtileri

Sevimli dostlarımızda aniden gelişmekte olan bu sendrom davranışlarında ve hareketlerinde bozukluklar görülmektedir. Genellikle denge kayıpları görülmektedir. Ve düz yürümelerinde problem yaşayabilirler. Bu hastalığa yakalanmış olan kediler de halsizlik görülmektedir. Verilen komutlara tepkisiz kalma durumu da görülebilmektedir. Ayakta duramama sorunu yaşayabilirler. Ayağa kalktıklarında düşme problemleri yaşayabilirler. En yaygın belirtileri ise başın bükülmesidir. Kedilerin başları sola veya sağa bükülüyorsa vestibülatör sendromu olabilir. Göz hareketlerinde dengesizlik, sebepsiz ve anlamsızca göz hareketleri uyguluyorsa bu da hastalığın belirtisi olabilir. Mide bulantıları ve kusma ise dengesizliklerinden dolayı görülebilir. Bu durumlardan biri veya birkaçı görülmesi durumunda mutlaka vakit kaybı yaşamadan veteriner hekim muayenesi gerekmektedir.

Kesin Tanı Konulması

Herhangi bir test ile hastalığa tanı konulması mümkün gözükmemektedir. Veteriner hekimler tarafından iç ve dış kulak muayenesi yapıldıktan sonra hastalığa tanı koymak mümkündür. Vestibülar sendrom ile felçlik durumu birbirine çok benzeyen belirtiler gösterebilir. Bundan dolayı veteriner hekim kontrolü olmadan herhangi bir antibiyotik ya da ilaç verilmemelidir.  Bu hastalıkta yapılan en büyük hataların başında gelmektedir. Kulak enfeksiyonu zannedilip insanların kulağına damlatılan kulak damlaları verilmemelidir. Bu hata sevimli dostlarımızda ciddi bir hasar bırakabilir.

Tedavi         

Öncelikle evcil dostumuza sakinleştirici ilaçlar verilip sinir, stres durumunu tamamen ortadan kaldırılması gerekmektedir. Tabii ki bu ilaçları da keza aynı şekilde veteriner hekim uygun görmesi halinde verilmelidir. Bunu dışında genellikle antibiyotik kullanılarak hastalık sonlandırılmış olur. Sevimli dostlarımızda Glikokortikoidler kullanımı hastalığa hiçbir etki yaratmaz bunların yanı sıra tedavisine veteriner hekim tarafından sürdürülmelidir. Doğru tedavi ile 2-3 hafta içerisinde evcil dostumuz normal haline dönmüş olacaktır. Fakat kalıcı bir hastalık olarak baş bükülmesi gibi sorunlar görülebilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X