Anasayfa

 Kedilerin İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Bir kedinin mırıltısından daha rahatlatıcı bir ses neredeyse yoktur. Ve kedi sahipleri, kadife patilerle yaşamanın onlar için iyi olduğunu onaylayacaktır. Aslında, bu ifade bilimsel olarak doğrulanabilir. Kedilerin neden sağlığımız için iyi olduğunu bu içerikte okuyabilirsiniz.

1. Kediler stres seviyelerini azaltır

Amerikalı araştırmacılar tarafından yapılan araştırmalar, kedilerin sahiplerinin stres seviyelerini azalttığını göstermiştir. Kediyi okşamak mutluluk hormonlarının salınımını artırırken aynı zamanda stres hormonlarının üretimini azaltır. Kedinin mırıltısı gevşeme etkisini pekiştirir.

Araştırma ekibi, çalışma için günlük olarak yüksek düzeyde strese maruz kalan profesyonel bir grup aradı. Gerçekten de, kedilerin varlığının denekler üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu kanıtlayabildiler. Artan kan basıncı, artan kalp hızı ve ter üretimi gibi tipik stres semptomları gözlendi. Kedisi olan denekler, stresli durumlarda çok daha sakin tepki verdiler.

2. Kediler kalbe iyi gelir

Stresli olduğumuzda tansiyonumuz yükselir. Uzun süre yüksek tansiyondan muzdarip olan herkes, kardiyovasküler hastalığa yakalanma riskini artırır. Kediler stres seviyeleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğundan, hastalık riski buna bağlı olarak azalır. Aslında araştırmalar, kedili hanelerin yüzde 30 daha az kalp krizi geçirdiğini buldu.

3. Kediler kemikleri iyileştirir

Kedi mırlaması rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Ama çok daha fazlasını yapabilir. Araştırmalar, kedinin sürekli hırlama sesinin kemikler üzerinde iyileştirici bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor. Kedilerdeki kırık kemikler, diğer memelilere göre çok daha hızlı iyileşir. Araştırmacılar bundan yaklaşık 25 Hertzlik mırlama frekansının sorumlu olduğunu bulmuşlardır. Ve gerçekten de mırıldanma insanlarda da işe yarar. Titreşim cihazlarının yardımıyla araştırmacılar frekansı taklit edebildiler ve insan kemikleri üzerindeki iyileştirici etkisini gösterebildiler.

4. Kediler çocuklarda alerji riskini azaltır

Yeni ebeveynler genellikle kedilerinin yavrularının sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden endişe duyarlar. Ama gerçekte durum tam tersidir. Araştırmalar, bir kediyle büyüyen çocukların alerji geliştirme riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Ancak, bu sadece ailede daha önce herhangi bir yük yoksa geçerlidir.

Bunu bilmekte fayda var: Bir kediyle büyüyen çocukların başka faydaları da vardır. Bir dizi araştırma bunu kanıtlıyor. Örneğin kedilerin çocukların kişilik gelişimine olumlu etkisi vardır. Hızlı bir şekilde sorumluluk almayı ve daha iyi sosyal beceriler geliştirmeyi öğrenirsiniz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X