Anasayfa

 Köpekler Neden Ulur? Sebepleri Nedir?

Köpekler Neden Ulur

Köpeklerle yaşayanlar bilirler köpeklerin yaşından, cinsinden veya karakterinden bağımsız olarak yaygın sergilendikleri davranışlardan biri de ulumadır. Bazı köpekler daha az bazıları ise sık sık ve çok fazla uluyabilirler. Ulumanın ardındaki temel sebep hakkında kesin bir şey söylenemese de köpekler için ulumanın da havlama gibi, atalarından kalma etkin bir iletişim yöntemi olduğu düşünülmektedir. Köpekler dikkat çekmek için ve tehlikelere karşı uyarmak amacıyla diğer köpeklerle iletişime geçmek ya da yüksek perdeli seslere reaksiyon olarak da uluyabilirler. Bazı durumlarda uluma kronik hale gelmiş olabilir ve stres ve hastalık kaynağına dönüşebilir.

Köpeklerde Uluma Sebepleri

Köpeklerde ulumanın birçok sebebi olabilir. Bundan dolayı iyice gözlemlemek ve çözümlemek gerekir.

İlgi Çekme İsteği

Köpekler ilgi çekmek istediklerinde uluyarak işaret edebilir. Geçmiş deneyimlerinde insanların yüksek sesli ulumaya hızlı tepki gösterdiklerini keşfettiklerinde bunu davranış haline getirmeleri mümkündür. Köpekler uluduğunda onlarla ilgilenildiğinde, uluma gülünç veya eğlenceli bulunduğunda ya da bizler tarafınca fark edilmeden de olsa pozitif bir tepki alındığında köpekler amaçlarına ulaşmak için bu kestirme yolu kullanmayı öğrenirler.

Sağlık Problemleri

Köpekler ortada belirgin bir neden yokken veyahut sizin yanınızda ilgi görürlerken de uluyabilirler. Bu durumda ulumanın sebebi yaşamaları olası sağlık sorunları olabilir. Canları yanan ve ağrı çeken köpekler kendilerini uluyarak ifade edebilir. Ek belirtilere de rastlandığı takdirde köpeklerin veteriner hekimlere muayene olmaları önemlidir.

Bölge Korumak

Uluma özünde içgüdüsel bir bildirim yöntemidir. Köpekler bulundukları alanın sahibi olduklarını bildirmek için ulumayı tercih eder. Hem öteki canlılara aynı zamanda bölgelerine yaklaşan yabancılara karşı uyarı niteliği taşıyan bu yüksek sesli bildirim şekli potansiyel tehlikelerin savuşturulmak istendiği şeklinde de yorumlanabilmektedir.

Yüksek Seslere Tepki
Duyuları çok gelişmiş olan köpekler siren, ambulans veya yüksek sesle müzik çalındığında tetiklenirler. Yüksek seslere tepki olarak ortaya çıkan uluma durumu tetikleyen ses ortadan kalktığı zaman durur.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X