Anasayfa

 Köpeklerde Çok İdrar Yapma Nedenleri ve Çözümü

Köpeğiniz aniden tuvalete gitme ihtiyacı duymaya başlarsa, evde kaza yaparsa veya yürüyüşler sırasında normalden daha fazla idrar yaparsa, bu onun sağlığında bir sorun olduğunu gösterebilir. Bu nedenle köpeklerde artan idrar üretimini dikkate almak önemlidir. Bu yazıda, köpeklerde artan idrarın olası nedenleri hakkında bilgi edineceksiniz.

Köpeklerin tuvalet alışkanlıkları

Sağlıklı yetişkin köpekler günde 6-8 saat aralıkla dışkılama yapar. Yetişkin köpeklerin günde vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 20-40 ml idrar yaptığı söylenmektedir. Bununla birlikte, tüm köpeklerin tuvalet alışkanlıkları aynı değildir. Günlük alışkanlıklara ve köpeğin tuvalet alışkanlıklarını etkileyen sağlık sorunlarına bağlı olarak bu süreç değişebilir.

Yavru köpeklerde idrara çıkma daha sıktır. Bunun nedeni yavru köpeklerin daha fazla susuz kalması ve bu nedenle daha fazla sıvıya ihtiyaç duymasıdır. Yavru köpeklerin her 2-6 saatte bir tuvalete götürülmesi gerekir. Yavru köpekler idrarlarını yaşlarıyla aynı süre boyunca tutabilmelidir. Örneğin, iki aylık bir yavru köpek iki saat boyunca idrarını tutabilir. Yavru köpekler 6-8 aylık olduklarında tuvalet alışkanlıkları yerleşir.

Yaşlı köpekler, yetişkin köpeklere göre daha sık idrara çıkma ihtiyacı duyar. Yaşa bağlı sağlık sorunları ve bilişsel gerileme, köpeklerin yaşlandıkça tuvalet alışkanlıklarını değiştirmelerine neden olabilir.

Köpeklerin İdrar Üretim Mekanizması Nasıl Çalışır?

Köpek sahipleri olarak, köpeklerimizin bazen büyük miktarda idrar yaptıklarını görürüz. Bu durum bizi düşündürür ve köpeklerin idrar üretim mekanizması hakkında meraklanırız. Peki, köpeklerin idrar üretim mekanizması nasıl çalışır?

Köpeklerin idrar üretim işlemi beş aşamada gerçekleşir. İlk aşama, böbreklerde gerçekleşir. Böbrekler, kanda filtreleme yoluyla idrar oluşumunu başlatır. İdrar, böbreklerdeki ufak deliklerden böbrek pelvisine geçer. Daha sonra, idrar idrar torbasına taşınır. İdrar torbası doldukça, idrar torbası kasları gerilir ve köpeğin idrara çıkma hissi ortaya çıkar.

  • İdrar üretim mekanizmasının işleyişine göre;
  • Böbreklerde idrar oluşur.
  • İdrar böbrek pelvisinden böbreklerden idrar torbasına geçer.
  • İdrar torbası doldukça, bu kaslar gerilir ve dostlarımızın idrara çıkma hissi ortaya çıkar.

Köpeklerin idrar üretim mekanizması, insanlara oldukça benzerdir. Köpekler de idrar torbasında idrar biriktiğinde, idrara çıkma hissi oluşur ve köpek idrarını yaptığında idrar torbasındaki basınç azalır. Ancak, köpeklerin idrar torbası, insanlarınkinin aksine, daha dik ve daha az geniştir. Bu nedenle, köpeklerin daha sık idrar yapması gerekebilir.

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Aşırı idrara çıkma veya idrar çıkışının artmasının altında yatan neden belirlendikten sonra sıra bir tedavi planı geliştirmeye gelir. Böbrek sorunları için, böbrek fonksiyonlarının durumuna bağlı olarak düşük fosforlu besin takviyeleri, iştah uyarıcılar ve antibiyotiklerle ilaç tedavisi kullanılır. Özellikle böbrek ve idrar yolu enfeksiyonları için en etkili tedavi antibiyotik ilaçların kullanılmasıdır. Bunu elbette en iyi belirleyecek kişi veteriner hekimlerdir.

Mesanede taş veya kristaller varsa, bu kümelerin oluşmasını önlemek için özel olarak formüle edilmiş gıdalar kullanılmalıdır. Mevcut taşlar çözülemez. Bu nedenle soruna neden olan taşların cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Kanser teşhisi konulursa, tedavi kanserin türüne ve evresine bağlıdır. Tümörün cerrahi olarak çıkarılması, radyoterapi ve kemoterapi vardır. Bazı durumlarda her iki tedavinin bir arada kullanılması gerekebilir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X