Anasayfa

 Köpeklerde Görülen Göz Hastalıkları Nelerdir?

Bir köpeğin gözleri neredeyse mucizevi bir şekilde çalışır ve yansıyan ışığı beynin dünyanın bir görüntüsünü oluşturmasını sağlayan sinir uyarılarına dönüştürür. Bunun gerçekleşmesi için gözün çeşitli bölümlerinin sağlıklı olması gerekir. Ne yazık ki, bir köpeğin gözlerinin işlevi çeşitli hastalıklar nedeniyle bozulabilir.

Sahipler genellikle köpeklerinin hastalığı daha ciddi bir hal alana kadar bir sorun olduğundan şüphelenmezler. Ancak, neredeyse tüm hastalıklarda olduğu gibi, göz hastalığının erken teşhisi pek çok kötü şeyin olmasını önleyebilir. Peki köpeğinizin gözlerinin sağlıklı olup olmadığını en iyi nasıl anlarsınız? İşte köpeklerde en sık görülen göz rahatsızlıklarından bazıları, belirtileri ve başlıca tedavileri.

Blefarospazm bozuklukları

Köpek dostlarınızın göz kırpması daha yoğun hale gelirse, ışığı görmekte zorlanırsa ve göz kapakları kızarır ve şişerse blefarospazmdan şüphelenilebilir. Bu durum, köpeğinizin gözlerini kaşımasına neden olabilecek belirli göz kapağı kaslarının istemsiz kasılmasından kaynaklanır. Bu durum göze ve çevre dokulara zarar verebilir, bu nedenle mümkün olan en kısa sürede tedavi uygulanmalıdır. Veteriner hekime danışmanız gereklidir.

Köpeğinizin blefarospazm geliştirdiğinden şüpheleniyorsanız, veterinerinize danışmanız tavsiye edilir. Veteriner, blefarospazma neden olan durumu ortadan kaldırmak için köpeğinize en uygun tedaviyi reçete edecektir. Çoğu durumda ilaçla rahatlatılan göz kapağı spazmları için kullanılan ilaç miktarı çok önemlidir. Bu nedenle, tüylü dostunuzun yaşam kalitesini artırmak için bu alanda uzman bir veteriner hekime danışmanız önemlidir.

Pitozis (göz kapaklarının düşmesi)

Bazı köpek ırklarında göz kapakları içe doğru kıvrılır. Bu göz kapağı entropiyonu Staffordshire teriyerleri, Chow Chows, Basklar, Newfoundlands ve bazı Spaniellerde yaygındır. Bu durumda, göz kapağı göz yüzeyine sürtünerek köpeğin ağrılı bir görme bozukluğu geliştirmesine zemin hazırlar.

Antimikrobiyaller ve ilaçlar entropiyon semptomlarını ortadan kaldırabilir ve gözyaşı üretimini artırabilir. Bu durumun tedavisi için ameliyat gerekebileceği de unutulmamalıdır. En uygun durumu veteriner hekiminiz söyleyecektir.

Glokom hastalığı

Aşırı yüksek göz içi basıncının neden olduğu glokom, hem köpeklerde hem de insanlarda görülen bir durumdur. Glokom, tedavi edilmediği takdirde körlüğe yol açabilen ve kırmızı gözlere, kornea bulanıklığına, dağınık göz bebeklerine ve akan gözyaşlarına neden olabilen ciddi bir durum olarak tanımlanmaktadır.

Kalıtsal glokom beagle, cocker spaniel ve bass gibi ırklarda daha yaygındır. Glokom başka hastalıkların veya yaralanmaların da belirtisi olabilir. Köpeğinizde glokom olduğunu düşünüyorsanız, derhal veterinerinizden tıbbi yardım almalısınız. Öte yandan, bazı köpeklerin ameliyat geçirebileceği de unutulmamalıdır.

Katarakt hastalığı

Köpeklerde en sık görülen göz hastalıklarından biri olan katarakt, gözün kristalin lensinin saydamlığının azalmasından kaynaklanır. Katarakt zaman içinde ilerleyebilir veya aniden gelişebilir ve genellikle kalıtsaldır. Ancak diyabet, pestisitler, diğer göz hastalıkları, beslenme yetersizlikleri ve göz travması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Öte yandan, köpek yaşlandıkça katarakt da gelişebilir. Katarakt teşhisi konulan köpeklerde göz hastalığının ilerlemesi düzenli kontrollerle izlenir. Hastalık çok hızlı ilerlerse, amaç mümkün olan en kısa sürede ameliyatla köpeği sağlığına kavuşturmaktır. Bu nedenle, köpeğinizin gözlerini muayene etmesi için bu alanda uzman olan güvenilir bir veteriner hekime görünmeniz iyi bir fikirdir.

 

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X