Anasayfa

 Köpeklerde Kanlı İshal Belirtileri ve Tedavisi

Kanlı ishal, bir köpeği hayatının bir noktasında etkileyebilecek bir durumdur ve maalesef bazı köpekler için çok tehlikeli olabilir. Kısaca minik patili dostlarımızda kanlı ishal, dışkıda birkaç damla ile büyük miktarda kan bulunması olarak tanımlanabilir.

Bazı durumlarda köpeklerde kanlı ishale kusma, iştahsızlık, dehidrasyon ve uyuşukluk eşlik edebilir. Bu belirtiler genellikle daha ciddi bir hastalığın varlığına işaret eder. Tedavi, nedene, köpeğin yaşına ve şikâyetin ciddiyetine bağlıdır. Bu yazıda köpeklerde kanlı ishal hakkında önemli bilgiler bulacaksınız.

Parvovirüs enteriti (kanlı ishal) nedir?

Parvovirüs enteriti, kısaca parvo, altı aylıktan küçük yavru köpeklerde çok yaygın görülen ve oldukça bulaşıcı viral bir hastalıktır. Parvovirüs enteritine, köpeğin bağırsak sisteminin iç duvarındaki dokulara saldıran ve şiddetli iltihaplanmaya neden olarak köpek parvovirüsüne neden olur. Virüs enfekte olan köpeklerden, dışkıdan, yemek kaplarından, oyuncaklardan ve barınaklardan köpeklere geçebilir.

Dehidrasyon için seroterapi, bulantı ve ishal önleyici ilaçlar ve ikincil enfeksiyonları önlemek için antibiyotik tedavisi parvo tedavisinde kullanılan yöntemlerden bazılarıdır. Köpeklerde kanlı ishalin ağır vakalarında, kandaki kırmızı kan hücrelerini yenilemek için kan transfüzyonu gerekebilir. Enfekte köpekler, enfeksiyonun diğer köpeklere yayılmasını önlemek için karantinaya da alınabilir.

Köpeklerde kanlı ishal nedenleri ve bulaşma şekilleri

Köpeklerde kanlı ishal olarak bilinen bu virüsün çeşitli türleri vardır. En yaygın türü CPV-2'dir. Parvo, enfekte köpekler ve dışkılarıyla doğrudan temas yoluyla bulaşır. Ayrıca mama kapları, oyuncaklar ve kafesler gibi enfekte nesneler yoluyla da dolaylı olarak bulaşabilir.

Parvovirüs için risk faktörleri arasında çoğunlukla yaş, aşılama durumu, çevre, ırk ve stres yer almaktadır. CPV'ye karşı aşılanmamış veya aşılarının süresi dolmuş köpeklerin de virüse yakalanma riski daha yüksektir. Aşırı kalabalık veya sağlıksız koşullarda tutulan köpeklerin de virüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Parvovirüs enteritinin belirtileri

Parvovirüsün olağan semptomları yorgunluk, iştahsızlık, ateş, dehidrasyon, kusma ve ishaldir.

Kusma: Parvo ile enfekte olan köpekler genellikle kusar ve yiyecekleri yutmakta zorlanır. Enfekte köpeklerde kusma sarı veya yeşil renkte olabilir. Kusmukta kan veya mukus da bulunabilir.

İshal: Parvovirüsün tipik semptomlarından biri, şiddetli olabilen ve kan veya mukus içerebilen ishaldir.

Yorgunluk: Kusma ve kanlı ishal yanı sıra, köpeklerde parvoventerit enfeksiyonunun en yaygın belirtileri yorgunluk ve uyuşukluktur. Enfekte köpekler oynamak, yemek veya içmek konusunda isteksiz olabilir ve normalden daha uzun süre uyuyabilir.

İştah kaybı: Parvo ile enfekte olmuş köpekler iştahlarını kaybedebilir ve yemek yemeye veya içmeye isteksiz olabilirler.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X