Anasayfa

 Köpeklerde Kanlı İshal Neden Olur? Tüm Detaylar...

Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. En doğru bilgiyi veteriner hekiminizden almanız gerekmektedir

Köpeğinizin karşılaştığı veya karşılaşabileceği hastalıkların farkında olmak çok önemlidir, çünkü o sizin için bir aile üyesi olarak önemlidir ve hayatınızın bir parçasıdır. Kanlı köpek ishali, odaklanılması gereken en önemli hastalıklardan biridir. Bu ölümcül hastalık hakkında bilgi sahibi olursanız, köpeğinizi korumak için neler yapabileceğinizi ve hastalandığında hangi adımları atmanız gerektiğini bilirsiniz.

Her şeyden önce, parvovirüsün neden olduğu ve köpekleri etkileyen bu hastalığın bulaşıcı olduğunu belirtmek önemlidir. Yetişkin köpeklerde olduğu kadar yavru köpeklerde de sık görülen kanlı ishale karşı etkili önlemler nelerdir? Sizin için hazırlanan bilgilere göre, viral enfeksiyon, işte kanlı ishal hakkında bilmeniz gerekenler...

Köpeklerde kanlı ishalin belirtileri nelerdir?

Kanlı ishal, köpeğin dışkısı ishalli olduğunda ve içeriğinde kan görüldüğünde zaten anlaşılabilir bir hastalıktır. Ancak kusma, ateş, halsizlik, güçsüzlük, depresyon, iştahsızlık ve kusma sırasında sarımsı salgılar da kanlı ishalin belirtileridir. Buna ek olarak, anormal kokulu dışkı ve köpeğin dışkısında çok miktarda kan olması, viral bir hastalık olan kanlı ishalin göstergesidir.

İleri aşamalarda vücudun aşırı su kaybetmesi, gözlerde solgunluk ve akıntı, kalpte büyüme ve akciğerlerde şişme de kanlı ishalin belirtileridir. Sahibi diğer belirtileri fark etmez ve tedaviye zamanında başlanmazsa, kalbin aşırı büyümesi ve kalp kasının hasar görmesi köpeğin ölümüne yol açabilir.

Kanlı ishal, 1,5 ila 5 aylık yavru köpeklerde yaygındır ve en belirgin belirtileri ani kusma ve ishaldir. Kanlı ishalin, özellikle üç aylıktan küçük yavru köpeklerde ölümcül olduğu bilinmektedir.

Köpeklerde kanlı ishal nasıl teşhis edilir?

Köpeklerde kanlı ishal elbette bir ishal türüdür ve ilk olarak dışkıda kan görülerek kolayca teşhis edilebilir. Bununla birlikte, kanlı ishalin parvovirüsten kaynaklandığını anlamak için dikkat edilmesi gereken başka belirtiler de vardır. Bu anlamda, örneğin köpekte ateş, halsizlik ve iştahsızlık varsa ve kusmukta sarı sıvı varsa kanlı ishal olasılığına dikkat edilmesi önerilir.

Alışılmadık bir dışkı kokusu bu viral hastalığın bir başka belirtisidir. Öte yandan, hastalık ilerledikçe kırmızı gözler, şişmiş akciğerler ve büyümüş bir kalp gibi belirtiler de kanlı ishal olasılığına işaret edebilir.

Köpeklerde kanlı ishal nasıl tedavi edilir?

Köpeklerde kanlı ishalin tedavisi için erken teşhis çok önemlidir. Kanlı ishal olduğundan şüphelenilen bir köpeği teşhis etmek ve uygun tedaviyi belirlemek için önce kan testleri yapılır ve köpeğin dışkısında viral testler yapılır. Teşhis hakkında daha fazla bilgi için veterinerinizle iletişime geçin.

Kanlı ishal teşhisi konulan köpeklere daha fazla sıvı elektrolit kaybını önlemek için serum takviyesi yapılır. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitaminler, antibiyotikler, antiemetikler ve bağışıklık güçlendirici serumlar kullanılır. Tedavi bazen birkaç hafta sürebilir ve tedavinin başarılı olduğundan emin olunmadan kesilmemelidir. Bunu en iyi veteriner hekiminiz bilir.

Bu içerik yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. En doğru bilgiyi veteriner hekiminizden almanız gerekmektedir


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X