Anasayfa

 Köpeklerde Pirelerden Korunmanın Yolları Nelerdir?

Ülkemizdeki köpekler özellikle yaz ve bahar aylarında sürekli olarak pire ve kenelere maruz kalmaktadır. Bu parazitler köpeklerde sadece kaşıntı ve cilt problemlerinden daha fazlasına neden olur. Aynı zamanda pire ve keneler birçok tehlikeli sistemik hastalığın taşıyıcılarıdır. Köpeğinizi bu hastalıklardan korumak için ektoparazitlere karşı düzenli koruma şarttır.

Evde köpek arkadaşlarınız varsa, pire ilaçları veya kimyasal içerdiğini bildiğiniz tasmalar kullanmakta isteksiz olabilirsiniz.

Tüm kimyasalların vücudumuza verdiği zararları ve yan etkilerini bilerek yaşamak zaten yeterince zor. Fakat tedavi edilmezse pireler cilt sorunlarına, alerjiye, kansızlığa ve hatta köpeklerde ölüme neden olabilir.

Pireler hakkında şaşırtıcı gerçekler

• Pire bulaşmış bir evde %95 yumurta ve yalnızca %5 yetişkin pire olabilir.

• Pireler tropik böceklerdir ve donma noktasının altındaki sıcaklıklarda uzun süre yaşayamazlar.

• Pire larvaları, halılar ve evcil hayvanlar üzerindeki yetişkin pire dışkılarında sürünür ve kurumuş kanla beslenir.

• Bazı pireler yemek yemeden aylarca yaşayabilir.

Köpek pireleri yaşam döngüsü

Pireler, yüksek üreme hızları ve ileri yaşam döngüleri nedeniyle evinizi ve evcil hayvanlarınızı kolayca istila edebilir. Bir pirenin yaşam döngüsü dört aşamadan oluşur: yetişkin, yumurta, larva ve pupa.

Yetişkin pireler köpeğinizin kanıyla beslenir ve köpeğinizin kanıyla yaşayabilir. Pireler, konağın vücudunda küçük siyah sindirilmiş kan parçacıkları bırakarak dışkılar. Yetişkin pireler 4 ila 6 hafta yaşarlar. Dişi pire beslendikten iki gün sonra yumurtlamaya başlar ve her gün 20 ila 40 yumurta bırakır.

Köpeğinizde pire olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Köpeğiniz sürekli kaşınıyor ve bu nedenle zaman zaman uyanıyorsa muhtemelen piresi vardır. Siyah noktaları olup olmadığını bu fırsattan değerlendirebilirsiniz. Bu küçük siyah noktalar pire yumurtası veya pire pisliği olabilir. Ama pire görmüyorsanız bile, bu köpeğinizin piresiz olduğu anlamına gelmez.

Ek olarak, bir pire tarağı kullanmak, veterinerinizin pire tarağı üzerindeki küçük siyah noktaları tespit etmesini ve tedavi etmesini sağlayacaktır.

Evde ne yapabilirsin?

Evin veya bahçenin ilaçlamasını yaparken pire ile mücadele etmeniz ve köpeğinize veteriner kontrolü ile tedavi etmeniz çok önemlidir. Eğer evi ilaçlama imkanınız yoksa kapsamlı bir temizlik yapılması gerekmektedir.

Alanı iyice temizleyerek başlayın. Evi, mobilyalar da dahil olmak üzere yukarıdan aşağıya süpürün ve toz torbasını dışarı atın. Evdeki tüm yatak takımlarını elektrik süpürgesiyle süpürün ve çamaşır suyu veya su ve sirke ile silin. Ve tabii ki yatak. Köpeğinizi günlük olarak fırçalayın ve bir pire tarağı kullanın.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X