Anasayfa

 Tekir Kedilerin Bakımları ve Özellikleri

Her sokakta görülen saf bir cins olmayan Tekir kedilerimizi konuşmanın vakti geldi... Hakkında yapılan araştırmalar sonucu tekir kedi dostlarımızın orman kedilerinden türemiş olduğu ortaya çıktı. Çıktıkları yer, yani anavatanları anadolu olarak biliniyor. Tekir kedi dostlarımız ile ilgili birkaç farklı görüş daha var. O da Afrika Orman Kedileri'nden geldikleri... Birçok görüş bulunan bu minik dostlarımız hakkında oluşan diğer görüş ise Avrupa Vahşi Kedileri'nden ortaya çıktığıdır. Çıkış tarihleri pek bilinmese de Tekir kedi dostlarımızın birçok alt cinsi olduğu apaçık bellidir. Bu sebeple hepsi, birbirlerinden farklı karakter ve fiziksel özelliklerine sahiptir. Ülkemiz sınırları içerisinde sokak kedisi olarak bilinen ve bolca bulunan Tekir kedi dostlarımız, zorlu koşullarda ayakta kalabilme, hayatta kalma ve zekaları ile bilinirler.

Genel Özellikleri Nelerdir?

Şimdi sizler için tekir kedilerin genel özelliklerinden bahsedeceğiz. Oldukça güçlü olan bu kediler hayatta kalmak için ellerinden geleni yaparlar. İşte, Tekir kedi genel özellikleri...

  • Melez kedi olarak bilinirler. Birçok alt türü vardır.
  • İlk çıkış yeri ülkemizde Anadolu olarak kabul edilir.
  • Genelde tek renk değillerdir. Tüyleri desenli ve her renge sahip olabilirler. Tüy uzunluğu ve sıklığı değişiklik gösterebilir.
  • Genelde orta boylardadır.
  • Farklı boyutlara sahip olabilirler ama genel olarak yetişkin kedi dostlarımızın ağırlıkları 3 ile 9 kilogram aralığındadır. Dişileri erkeklere göre daha küçük kafaya sahiptir.
  • Kulakları diktir.
  • Hepsi birbirinden farklı olsa da genelde çok hareketli ve oyuncu yapıları ile bilinirler.
  • Gözleri genelde büyük ve yuvarlaktır.
  • Tehlikeyi sezdiklerinde önce kaçarlar ve kendilerini savunmaya çekerler. Temkinli yapıları vardır. Hayatta kalmak için ellerinden geleni yaparlar.
  • Genelde gün içerisinde çok uyurlar. Uykudan kalan zamanı ise oyun oynayarak değerlendirirler.
  • İyi bir avcı yeteneğine sahiptirler.
  • Sokak kedisi olarak bilinse de ev içerisine hemen uyum sağlarlar. Evde çok mutlu olurlar.
  • Meraklılık ve zekilik onların değişmez karakter özelliğidir.
  • Genelde sağlık durumları iyidir ve hastalıklara karşı dayanıklılardır.
  • Eğitimi pek mümkün olmayan Tekir kediler, diğer ırklar gibi uysal değildir. Yalnız kalmayı severler.
  • Ortalama yaşam süreleri 12 yıldır. İyi bir bakımla bu süre uzatılabilir.

Tekir Kedilerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Tekir kediler, melez kedi oldukları için birçok açıdan farklı özelliklere sahiptir. Bunun yanında birçok ihtiyaca sahiptir. Genelde tüm tekir kediler hareketli ve oyuncudur. Uykudan arta kalan zamanı oyun oynayarak geçirirler. Onlara bakan kişiyle oynamaktan çok hoşlansa da tek başlarına oyun da onlar için eğlencelidir. Tekir kediler aralarında farklılık gösterse de genel olarak çok ilgi beklemezler. Kısa bir süre için evde kalmaları çok sorun yaratmaz.

Zeki olmaları sebebiyle yaşadıkları ortama hızlıca uyum sağlarlar. ONlara bakan kişileri ve yeni evlerini hızlıca benimser. Pek sosyal hayvan değillerdir. Kendi türleri de dahil olmak üzere evcil hayvanlarla beraber yaşamaktan keyif almazlar. Hayatta kalma içgüdüleri baskın olduğundan genelde, evdeki diğer canlıları tehdit olarak algılarlar. Bu sebeple hırçınlaşabilirler. Fakat, yavruyken sosyalleştirdiğinizde bu durum ortadan kalkabilir.

Tekir kedi dostlarımızın birçok farklı türü vardır. Fiziksel özellikleri genelde değişkenlik gösterir. Tüyleri kısa veya uzun olabilir. Kısa tüylü olanların bakımları daha kolaydır. Uzun tüylü tekir kedi dostlarımızı haftada en az üç kez fırçalamanız gerekir. Kısa tüylülerde ise bu rakam ikiye düşebilir. Kaliteli mamalarla beslemek önem arz eder. İyi mamalarla beslemek tüylerini de güzelleştirecektir. 

Hastalıklara dayanıklı kedilerdir. Bakımları kolaydır. Gözlerine ve midelerine dikkat edildiği zaman, kaliteli mamalarla beslenip aşıları yapıldığı sürece tekir kedi dostlarımızla mutlu bir hayat sürebilirsiniz.

Sizlere bu yazımızda tekir kediler hakkında bilgi vermek istedik. Tekir kediler oldukça evcil hayvanlardır. Onlarla bir ömür mutlu kalmanızı dileriz. Tekir kediler vesilesiyle de sokaktaki canlarımızı unutmamamızı hatırlamamız gerekir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X