Anasayfa

 Vizsla Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Vizsla Köpek Irkı Özellikleri ve Bakımı

Üstün koku alma duyusu ve kaslı gövdeleriyle tam av köpeği olarak tanınan Vizsla, inatçı taraflarıyla da bilinmektedir. Sevgi dolu ve sahiplerine bağlıdırlar. Yavru dönemlerinde sosyalleştirilmelidir. Egzersiz ihtiyaçları olduğu için yapılacak olan egzersizler daha çok koşu ağırlıklı olmalıdır.  Kibar ve her türlü hayvanlarla, çocuklarla oldukça rahat anlaşabilen bir ırktır. Yabancılara karşı ise temkinli yaklaşan bu tür gerekirse havlayarak tepkilerini ortaya koymaktadırlar. Uzun kulak yapıları olan Vizsla, tüy renkleriyle uyum sağlamaktadır. Yuvarlak ve küçük ayakları vardır. Orta ırk köpekler arasında yer almaktadır. Kaslı bir gövdeye sahip olması yanında zayıftırlar.

Eğitimi

Ara ara inatçı olma ihtimalleri yanı sıra eğitilmesi oldukça kolaydır. Çünkü zeki oldukları için öğrenmeye isteklidirler. Ufak bir sertlik eğitiminde işe yarayacaktır.

Bakımı

Düz tüylü olanların bakıma neredeyse ihtiyacı yoktur. Yılda 2 defa yıkanması yeterlidir. Haftada 1 defa da taranması ölü tüylerin vücuttan atılmasına yaramaktadır.

Karakter yapıları nelerdir?

Oldukça akıllı ve zeki hayvanlardır. Cıvıl cıvıl bir yapıya sahiptirler. Ailelerine bağlılıklarıyla tanınmaktadırlar. Çok enerjik oldukları için sürekli oyun ve egzersiz için yürüyüş isterler. Bu istekleri yerine getirilmediğinde ya da ihmal edildiğinde oldukça saldırgan olabiliyorlar.

Enerji düzeyleri oldukça yüksek, egzersiz ihtiyaçları yüksek, oyuncu yapıları vardır,  başka canlılarla geçinmeleri gayet iyidir, küçük çocuklarla geçinmeler çok iyidir, yabancılara karşı ilk başta temkinli davransa da sonrasında iyi geçinirler, kolay eğitilebilirler.

Altın pası, koyu kırmızı ve tonajlarında renklere sahiptirler. Göğüs ve patilerinde beyaz renkler görülmektedir. Suyu çok severler. Egzersiz ihtiyaçları yüksek olduğundan geniş bahçeli evler ve çiftlik gibi yerlerde bakılması uygundur. Apartman dairelinde bakımı uygun görülmemektedir.

Vizsla Köpek Irkının Kökeni

Macar Vizsla, Macar Pointer ya da Magyar Vizsla olarak da bilinen bu ırk adlarından da anlaşılacağı üzere Macar bir ırktır. Zamanında Magyar kafilesi tarafından fare avlamak için kullanılmışlardır. Daha sonrasında iz sürme, av hayvanlarının yerini belirlemek gibi farklı alanlarda kullanmaya devam etmişlerdir. 1800’lü yılların başından itibaren nesilleri tükenme riskiyle karşı karşıya kalmışlardır. Bu ırk Weimaraner ve Alman Kısa tüy Pointer köpeklerin atasıdır. 1950 yıllarında Amerika’ya ilk Vizsla ırkı ithal edilmiştir. Daha sonrasında 1960 yılında ise Amerikan Kennel Kulübü tarafından tescillenmiştir. Ve günümüzde popüler gösteri köpeği, avcı köpekleri olarak bilinmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X