Anasayfa

 Yavru Kediler Annesinden Ne Zaman Ayrılmalıdır?

İstatistiksel olarak bir veri bulunmasa da yaygın olarak kedi sahiplenenlerin çoğunun tercihi yavru kedi sahiplenmektedir. Bu durum biraz elinizin altında büyümesi ve yetişkin haline gelirken tüm hallerini yaşayarak görmemiz açısından keyiflidir. Fakat bilinmesi gereken konuların başında bir yavru kedinin annesinden tam olarak ne zaman ayrılması uygun olacaktır?

Dikkat çekilmesi gereken nokta ise normalden çok daha erken annesinden ve hatta diğer kardeşlerinden ayrılan bir yavru kedinin yaşayabileceği olası sorunlardır. Sosyallik açısından eksik kalacak olan bir yavru kedinin ayrıca annesinden öğrenmesi gereken temel yaşam bilgilerini de pratik yapamaması yüzünden sorunlar yaşaması olasıdır.

Yavru Kedilerin Gelişim Süreci

Doğdukları ilk 10 gün gözleri bile açılmazken dostlarımızın ilk 4 haftası tamamen annelerine bağlı geçmektedir. Bu süreden sonra ise kediler bir şekilde bazı temel ihtiyaçlarını kendi başlarına karşılayabilirken yine de annelerine bağlı kalmak zorundadır. Dişleri yeni çıkmaya başlayan mini dostlarımız her ne kadar kuru mama yemeye başlasalar da hala annelerinden süt emmeye devam ederler. Bu geçiş dönemi aslında kedilerin bağımsız avlanma ve beslenmenin yanı sıra tuvalet alışkanlığı edinmesi konusunda da önemlidir.

8 Haftalık ise genel olarak yavru kedilerin sahiplendiği genel başlangıç süresidir. Bu dönem ve devamında yavrular katı mamayı rahatlıkla yiyebilirler. Anne sütünden yavaş yavaş kesilmeye başlanabilir. Ayrıca süt dişleri de olsa tamamen çıktıkları için emerken arada sırada annenin memesini ısırmaları yüzünden anne kedi de onları kendilerinden uzaklaştırmaya başlayacaktır. Fakat yine de bu şekilde 12 haftalık olana kadar emmelerinde bir problem yoktur. Anne sütü özellikle yavru kedilerin gelişimi sonrası çok daha sağlıklı olmaları ve hastalıklara karşı dirençli olmalarında etkilidir.

Yavru Kedilerde Anneyle Vakit Geçirmelerinin Önemi

Kediler için anne ve kardeşleriyle geçirdikleri ekstra her gün onlar açısından son derece olumludur. Kardeşleriyle oyun oynarken sosyal becerileri ve ilişkileri gelişirken annelerini daha iyi emdikleri için çok daha sağlıklı bir bağışıklık sistemine kavuşurlar. Sahiplendiğinizde tuvalet eğitimini aldığı için böyle bir sorunla karşılaşmazsınız.

Süt Emmeleri

Düzgün bir gelişim için anne sütünün önemi büyüktür. Yavruları ilk doğumdan itibaren enfeksiyon ve hastalıklara karşı fazlasıyla korumaktadır.

Sosyalleşme Becerileri

Yavrular gözleri açıldıktan sonra çevrelerini keşfetmeye başlarlar. Ayrıca kardeşleriyle birlikte sosyalleşme becerilerini geliştirirler. Yeni evlerine geldiklerinde bu sayede hem size hem de başka insanlara daha kolay yakınlık kurabilirler.

Tuvalet Eğitimi

Kediler içgüdüsel olarak kumu gördüklerinde tuvaletlerini oraya yapcaklarını bilseler de bunun tam olarak oturması anneleri tarafından sağlanmaktadır. Anneleri ilk 3-4 hafta onların özel bölgelerini yalayarak tuvalet ihtiyaçlarını gidermelerini sağlasalar da bir süre kuma nasıl tuvalet yapmaları gerektiğini öğrenirler.

Özetle konumuzu toparlamak gerekirse 8 haftalık öncesi bir yavruyu annesinden ayırarak sahiplenmek tavsiye edilen bir durum değildir. Bu süre ve sonrasında eğer mümkünse 10-12 haftalık olana kadar annesiyle durması sağlanabiliyorsa beklemeli ve bu süreden sahiplenip yeni yuvasına götürmeniz daha doğru hareket olacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X