Anasayfa

 Yavru Köpekler Neden Herşeyi Yeme ya da Isırma Eğilimi Gösterir?

Isırma konusunda yavru köpeklerin en büyük sıkıntısı yeni çıkan dişlerinin kaşınması ve etrafı keşfetme istekleridir. Ayrıca çok obur olmaları ve ısırırken yemeye çalışmaları da yavru köpek sahiplerinin dile getirdiği şikayetlerin başında gelmektedir.

Köpekler özellikle yavruluk dönemlerinde son derece meraklıdır. Bu merak sadece çevrelerindeki hareket eden şeylere karşı değil dünyayı keşfetme isteğiyle birlikte ağızlarına götürebildikleri tüm canlı ya da cansız varlıkları tanımak isterler. Genelde bu davranış çok tehlikeli olmasa da olur olmaz şeyleri yenilebilir bir şey olmasa dahi yutmaya çalışmaları so derece üzücü sonuçları da beraberinde getirebilir.

Yavru Köpeğim Her Şeyi Çiğniyor?

Yavru köpekler keşfetme ve öğrenme aşamasında dişlerini sıklıkla kullanmaktadır. Çiğnemek de bunun bir parçası olup neyin yenilebilir olduğunu öğrenmeleri açısından önemlidir. Nesneleri tanımak ve öğrenmek açısından içgüdülerinin yanı sıra bunu tecrübeyle zihinlerine kazımak için bu davranışın onlar için normal olduğunu söyleyebilir. Anormal ve tehlikeli olan kısım ise yenilmemesi gereken şeyleri yutmaya çalışmalarıdır.

Eğer dişlerinin kaşınması ve merak amaçlı çiğneme ya da yeme davranışı gerçekleştirilmiyorsa büyük bir sorununuz var demektir. Temel itaat eğitimiyle normal şartlarda kolayca çözüme kavuşturulabilen bu durumun diğer sebeplerine göz atalım.

Pika Sendromu

Her şeyi yemenin de bir sınırı vardır. Eğer bu durum kontrol altından çıkmış ise dostunuz pika sendromuna yakalanmıştır. Gıda maddesi olmayan her şeyi yeme eğilimi göstermesi son derece tehlikelidir. Tüm yabancı cisimlerin yanı sıra psikolojik bir sorun olan bu duruma karşı profesyonel destek almanız gerekmektedir. Psikolojik bir durum olmasının yanı sıra besin eksikliği ve bazı hastalıklarında neden olduğu bu sendrom yabancı cisimlerin yutulması yüzünden boğulma ve zehirlenme gibi ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Dışkı Yeme

Sadece yavrularda olmamakla birlikte her köpekte görülebilir. Genelde bunun yenmeyecek bir şey olduğunu yavruyken öğrenmesi gereken köpeklerin bu sorunu her yaşta yaşayabilecek olması nedeniyle dikkatli olmalısınız. Kendi dışkılarına olduğu gibi başka hayvanların da dışkısı dikkatlerini çekebilir. Her ne sebeple olursa olsun onları gözlem altında tutmanız gerekmektedir.

Herşeyi Yeme Sorunu İçin Yapabilecekleriniz

Öncelikle olağan akışında ısırma ve yeme davranışınıza en azından eğitimle çok rahat son verebileceğinizi bildirmek isteriz. Dişi kaşınan bir köpek için diş kaşıma oyuncakları almanız ve onları buna alıştırmanız yeterli olacaktır.

Siz gerekli önlemleri aldığınız taktirde bu durum geçici süre başınıza gelen tatlı bir anı olarak kalacaktır. Kaliteli ve yeterli beslendiğinden emin olup zaman zaman ödül mamalarıyla onları mutlu etmelisiniz. Oyuncak ya da gerçek doğal köpek kemiklerini de belirli rutinlerde yaşına uygun olarak onlara takdim etmelisiniz. Her davranışını gözlemlemeli bu hareketleri alışkanlık haline getirip getirmediklerini görmelisiniz. Olumsuz davranışlarında onlara fiziksel ya da sözlü şiddet uygulamamalısınız. Her köpeğin merak seviyesi ve alışkanlıkları farklılık göstermektedir. Bununla birlikte onun kendine has karakteri olduğunu ve uygun zaman geldiğin temel eğitimlerini aksatmadan uygulamaya başlamalısınız.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X