Anasayfa

 Azawakh Köpek Irkının Genel Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilgi

Azawakh Köpek Irkının Genel Özellikleri ve Bakımı Hakkında Bilgi

Bu ırk av köpeği olarak tanınmaktadır. Saatte 50 kilometre hıza kadar koşabilme özelliğine sahiptirler. Ceylan ve Tavşan avlarında kullanılmaktadırlar. Azawakh köpek ırkı, günümüzde av köpeği dışında bekçi köpeği olarak da kullanılmaktadır. Çok güçlü bir avlama içgüdüsüne sahiptirler. Anavatanları Mali olan bu ırk Sahra Çöllerinde sık görülen bir türdür. Bu ırkın erkekleri 60-75 santimetre arasında ve 20-25 kilogram ağırlıklarında olup dişilerde ise, 60-70 santimetre arasında ve 15-20 kilogram ağırlıklarındadırlar.

Azawakh Irkının Genel Özellikleri Nelerdir?

Oldukça sessiz bir yapıya sahip olan Azawakh ırkları hiç havlamazlar. Oldukça sadık bir tür olan Azawakh’lar bağımsızlıklarına çok düşkündürler. Av yetenekleri sayesinde kendisinden küçük köpekleri ve kediler avları olarak görürler. Bu olumsuz durumu yavru zamanlarında profesyonel eğitmenler tarafından eğitilip sosyalleştirilmesi sayesinde normale dönüştürülebilir. Çok meraklı, eğlenceli ve insanlara yaklaşmayı onlarla vakit geçirmeyi seven hayvanlardır. Her türde olduğu gibi Azawakh ırklarında da yavru dönemlerinde sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Diğer canlılarla iyi anlaşabilmesi ve onları avları olarak bilmemesi gerekmektedir.

Genel olarak kalıtsal bir hastalıkları bulunmayan Azawakh, diğer ırklar gibi bazen bazı sağlık sorunlarıyla karşılaşabilir.

Karşılaşabilecek hastalıklar şunlardır,

Gastrik Torsiyon

Bu hastalık büyük ve derin göğüslü köpeklerin neredeyse tamamında ortaya çıkan ve yaşamlarını tehdit eden bir sorundur. Günde tek öğünle beslenen, hızlı yedikleri için, yemekten sonra bol miktarda su tükettikleri için ve yemekten hemen sonra kuvvetli bir şekilde egzersiz yaptıkları için hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu durumlar sonucunda kan basıncı düşer ve köpek şoka girer. Açıl müdahale yapılmaması durumunda köpek ölebilir.

Epilepsi

Köpeklerin tamamında nöbetlere neden olan bir hastalıktır. Genellikle kalıtsal olan bir sağlık sorunudur. Fakat bu hastalık kalıtsal bir hastalığı olmayan köpeklerde de sonrasında görülebilir.

Azawakh Irkının Eğitimi

Eğitimi çok zordur. Akıllı ve zeki olmaları eğitimlerinin kolay olacağın düşündürmemelidir. Bundan dolayı işinin ehli bir eğitmen ve ödül mamaları kullanılması eğitimini biraz kolaylaştırmış olacaktır.

Azawakh Irkının Beslenmesi

Beslenme ihtiyacı olan günlük miktarları, günde 3 öğün yüksek kalitede kuru mama takviyesini köpeğin daha sağlıklı olmasını istiyorsak 2 öğüne düşürerek vermektir. Beslenmesinde bunun dışında başka hiçbir şey gerekmemektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X