Anasayfa

 Bir Kedinin Güvenini Nasıl Kazanabilirsiniz?

Tıpkı biz insan ilişkilerinde olduğu gibi hayvanlarla iletişime ve duygusal yakınlık kurmak isterken de onların bize güven duyması son derece önemlidir. Kediler açısından onların karşılarında duran dev gibi canlılar olduğumuzu düşündüğümüzde daha önce herhangi bir yakınlığımızın olmadığı bir kedi ile temas kurabilmek, onların dünyalarına girebilmek için aceleci olmadan, onları strese sokabilecek bir harekete girmeden sabırlı ve sevecen davranmamız oldukça önemlidir. Kedilerin güvenini kazanmak basit ve mümkündür ancak onların ilk adımı atabilmesine olanak sağlamanız gerekecektir.

 

Kedilerin Güvenini Kazanabilmek için Yapabilecekleriniz

İster evcil kediniz olsun ister sokakta yanından geçtiğiniz ya da sokakta daimî yaşayan bir kedi olsun temelde ona yaklaşma metotları birbirine yakın olacaktır.

İlk adımın onlardan gelmesine özen gösterin. Bu sizi koklaması olabilirken, etrafınızda kalıp, şaşkın gözlerle sizi izlemesi olabilir. Ve hatta sizi koklayarak, kim olduğunuzu anlamaya çalışması olabilir. Sizinle iletişim kurmaya çalıştığının en garanti göstergesidir.

Onun kişisel alanına o müsaade etmeden girmeyin. Eğer yeni sahiplendiyseniz taşıma çantasından çıktığı gibi üstüne atlamayın. Bırakın ev içerisinde kendisine güvenli bir nokta bulup, stres seviyesini düşürsün. Zamanla ortamı tanıyıp güvenli bir yerde olduğuna ikna olduktan sonra yavaş yavaş sizi ve diğer aile bireyleriyle yakınlık kurmaya çalışacaktır.

Ürkütücü ve ani müdahalelerden kaçının. Siz onların gözünde dev bir canavar gibi gözüküyorsunuz. Hiç tanımadığı, kokusunu bilmediği ve daha önce hiçbir insanla temasa geçmemiş bir kedi olabilir. Gerekirse çömelerek onun seviyesine inin. Tatlı ses tonunuzla ona yaklaşın. Gerekirse yaş mama ya da farklı bir besini ona sunarak onun kalbine girin.

Kedilerin vücut dili aslında bizlere gerekli mesajları verir. Stres altında ve korkuyor olduğunu gösteren hareketleri az çok anlayabilecek seviyede olun. Kuyruklarının biçimi, tüylerini kabartması, bakışları, göz bebekleri gergin, stresli olduğunu ya da iletişim kurmaya yönelik açık olup olmadığını fazlasıyla bizlere gösterir.

Güveni Kazanılmış Bir Kedinin Davranışları

Kediler biraz daha bencil ve sosyal olma konusunda çok hevesli hayvanlar değillerdir. Fakat karşısındakine güveniyor ve bunu belli etmek istiyorsa da göstermekten çekinmezler. Kimi zaman günlerce karşısındaki insana mesafe koyabilirken bu mesafe kırıldığında aşağıdaki davranışlar içerisinde olabilirler.

  • Mır mır sesler çıkarma
  • Kucağınızda hamur yoğurma hareketini yapma
  • Göbek, kuyruk gibi hoşlanmadığını yerlerini sevdirme
  • Kucağınızda ve yatağınızda uyuma
  • Siz bir işle meşgulken yanınızda durma eğilimi
  • Oyuncaklarını önünüzde bırakma

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X