Anasayfa

 Catahoula Leopar Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı

Amerika Birleşik Devletleri'nin Louisiana eyaletinin kuzeyinde bulunmuş olan Catahoula Leopar cinsi köpekler, Catahoula Parsih bölgesinin ismini almıştır. Bu köpek ırkı, sığır çoban köpeği olarak bilinmektedir. Diğer çoban köpekleri gibi Catahoula Leopar cinsi köpekler de çok iyi koruma ve bekçidirler. Bu koruma içgüdüsü onlara sahiplerine karşı aşırı bağlılık ve sadakati de yanında getirir. Onlara bakan kişileri korumak uğruna canlarını bile tehlikeye atabilirler. Tehlike hissettiğinde oldukça saldırgan tavırlar sergileyen Catahoula Leopar cinsi köpeklerin baskın karakterleri vardır. Günümüzde soru gütme alanında kullanılan Catahoula Leopar cinsi köpekler, oldukça atletiktir. 1979 yılında ise Louisiana eyaletinde çıkan bu ırk, desenli kürkleri sebebi ile leopar ismini de taşımaktadır.

Catahoula Leopar Genel Özellikleri Nelerdir?

Şimdi de sizlere Catahoula Leopar cinsi köpeklerin genel özelliklerinden bahsedeceğiz. Onları daha yakından tanıyabilmeniz için oluşturduğumuz listemize geçebiliriz.

  • ABD'nin Louisiana eyaletinin kuzeyinde bulumuştur ve anavatanları orasıdır.
  • Çoban köpeği yani sığır köpeği ırkları arasında yer alır.
  • Orta irilikte olan Catahoula Leopar cinsi köpeklerin erkeklerinin boyları ortalam olarak 58 santimetredir. Dişi Catahoula Leopar cinsi köpekler ise 50 santimetre boyutlarında olabilmektedir. Ağırlıkları ise erkeklerde 40 kilograma kadar çıkabilirken dişilerde 35 kilogramdır.
  • Kısa kürkleri vardır. Tüyleri genelde kahverengi, siyah ve sarı olabilir. İsmini de aldıkları leoparların kürk desnelerine benzer benekleri vardır. Bazı türlerinde benekler daha silik olabilirken Catahoula Leopar cinsi köpeklerin diğer türlerinde bu desenler daha belirgindir. Genelde yavru iken benekleri bulunmaz. Yetişkinliğe eriştiğinde benekler tam gözükür.
  • Oldukça hareketli ve bu sebeple egzersiz ihtiyacı yüksek köpek dostlarımızdandır.
  • Harika bir koruma ve mükemmel bekçi köpekleridir.
  • Sahiplerine oldukça sadık ve çok bağlı köpeklerdir.
  • Gözlemci ve dikkatli yapıları ile bilinir.
  • Çok cesur canlılardır.
  • Diğer evcil hayvanlar ile anlaşması kolay olmayan Catahoula Leopar cinsi köpekleri yavruyken sosyalleştirmeniz gerekir.
  • Zeki olmaları kolay eğitim sunarken lider yapıları eğitimlerini zorlaştırabilir.
  • Bağımsızlıklarına ve özgürlüklerine son derece bağlıdırlar.
  • Soğuk hava şartlarında etkilenebilen bu köpekler ayrıca dayanıklıdır.
  • Ortalama yaşam süreleri yaşam koşullarına göre değişiklik gösterse de genel olarak 14 yıllık bir yaşama sahiptirler.

Catahoula Leopar Cinsi Köpek Bakımı

Tipik çoban köpeklerini andıran Catahoula Leopar cinsi köpekler tüm diğer çoban köpekleri gibi korumacı yapıya sahiptir. Ayrıca, bu korumacı yapısı aşırı sadakat duygusunu da yanında getirir. Onlara bakan kişileri son derece koruyarak canlarını tehlikeye atacak kadar koruyabilir. Bu sebeple, onlar bir tehlike hissettiğinde saldırıya geçip agresif davranabilir. Egzersiz ihtiyacı yüksek olan bu köpeklerin etrafındaki varlıklara zarar vermemesi için köpek tasması ile gezdirilmesi önerilmektedir.

Apartman dairelerine uygun değillerdir. Catahoula Leopar cinsi köpekler şehir içinde yaşamaya uygun değillerdir. Büyük bahçeli mekanlar ve çiftliklerde oldukça mutlu olurlar. 

Catahoula Leopar cinsi köpeklerin bakımının en kolay yönü tüyleridir. Kısa tüyleri onları soğuktan korumaya yetmeyebilir. Ancak, fazla tüy dökmeyen bu köpek dostlarımızı haftada iki kez taramanız gerekecektir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X