Anasayfa

 Cesky Terrier Özellikleri ve Bakımı

Cesky Terrier Özellikleri ve Bakımı

Yüzlerini kapatan yoğun tüylere sahip olan ve gövdesine göre oldukça kısa olan bacaklarıyla tanınan Cesky Terrier, sevimli görüntüleriyle birlikte insanlarla çok iyi anlaşan bir köpek ırkıdır. Görünüşü nedeniyle Bohem Terrier adı da verilmektedir. Bu ırk çok cesur bir köpek türüdür. Sahiplerini korumak için her şeyi yapmaktadır. Kökenleri Çekoslovakya olan Cesky geçmişi yakın tarihe dayanmaktadır. 60’lı yıllarda kafaları uzun ve yumuşak tüylü bir Terrier elde etmek için çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Cesky Terrier ortaya çıkmıştır. Bu köpeklerin en önemli özelliği ise çok iyi huylu ve insanlara yakın bağlar kurabilmeleridir. 80’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’ne ithal edilmesi sonucunda dünya çapında adlarını duyurmuşlardır.

Cesky Terrier Genel Özellikleri

Çekoslovakya anavatanlarıdır. Yüz hatlarını örten bir tüy yapısına sahiptirler. Bu nedenle Bohem Terrier olarak da adlandırılmaktadırlar. Küçük köpek ırklarında yer alırlar. Erkekler 6-9 kilogram ağırlıktadırlar. ve 30-35 santimetre uzunluktadırlar. Dişilerde ise bu değerler biraz daha düşüktür. Yumuşak, dalgalı ve uzun tüylü olsalar da çok az tüy dökerler. Tüy renkleri gri ve siyahtır. Kısa bacaklarıyla bilinmektedirler. Ancak oldukça atletiklerdir. Minik boylarından kaynaklı egzersiz ihtiyaçları çok yüksek değildir. Yaşam alanlarında oldukça sakindirler. Çok zekidirler. Bundan dolayı eğitilmeleri kolaydır. Çok cesurdurlar. Sabırlı, sahiplerini koruyan ve bağlı bir köpektir. Dişi Cesky Terrier bir doğumda 4 tane yavru doğurabilir. Günün yarısını uyuyarak diğer yarısını da oyun oynayarak ve sahipleriyle vakit geçirerek değerlendirir. Kilo almaya oldukça meyillidirler. Kalça çıkıkları, göz hastalıkları ve eklem problemleri gibi hastalıklara yatkındırlar. Ortalama yaşama süreleri 13-15 yıl arasıdır.

Cesky Terrier Bakımı

Göze çarpan ilk şey tüyleridir. Bakımı sahiplerini korkutmamalıdır. Çok az tüy dökerler. Bundan dolayı alerjik insanlarla birlikte yaşamaya çok elverişlidirler. İki günde bir taranması durumunda ve zaman zaman tıraş edilmesi durumunda hiçbir sorun olamayacaktır. Mükemmel seviyede ev arkadaşıdır. Sahiplerine bağlı ve sadakatleriyle nam salmışlardır. Yabancılara karşı temkinlidirler. Zeki bir hayvan ırkı oldukları için eğitilmeleri kolaydır. Biraz inatçı olabileceklerinden dolayı eğitimlerinde zorluk çıkarmaları durumunda ödül mamalarıyla eğitimlerine devam edilebilir. Özel ırk köpek mamalarıyla beslenmesi önerilmektedir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X