Anasayfa

 Hayvanlar Neden Vücutlarında Yağ Depolar?

Doğadaki bütünlük bir düzen ve denge içindedir. Bu düzenin bozulması her şeyi kötü hale getirebilir. Yağ depolamakta bu yüzden çok önemlidir. Kuş uykusunda yatan canlıların buna ihtiyacı vardır. Eğer yağ depolamazlarsa vücutları susuz kalır, uyandıklarında hareket etmeleri zorlaşır, sindirim ve metabolizma sistemleri dengesizleşir.

Yağın Faydaları

Yağ, en çok enerji veren bileşenlerden biridir. Yağın yapısında oksijen (O), karbon(C), hidrojen(H) vardır. Yapılarında bolca oksijen bulunduğundan solunum ile enerji üretilir. Proteinler yağları, karbonhidratlar da proteinleri takip eder. İlk sindirilen besin karbonhidrattır. Enerji halindeyken ilk karbonhidrat kullanılır. Yağların sindirimi protein ve karbonhidrata göre daha zor olduğu için en son yakılan bileşendir. Yağ, içinde bulundurduğu çeşitli vitaminleri çözdürür ve canlıların vitamin ihtiyacını karşılar. İhtiyaç anında yağ kullanıldıktan sonra kalan yağ hemen depolanmaya başlar.

Yağ Depolama Nedenleri

Hayvanlar genellikle kış uykusuna yatmadan önce yağ depolar. Kış uykusuna yattıkları zaman normal yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmedikleri için bu depolamaya ihtiyaç duyarlar. Bu uyku zamanında faaliyetleri çok az olduğundan suya normal yaşamdaki gibi ihtiyaçları olmaz.

Göçmen kuşlar da yapacakları göç öncesi yağ depolar ve faaliyetlerinde bu yağı kullanırlar. Yağ deposu sayesinde vücutlarındaki sıvı miktarı korunmuş olur. Yağ, vücutlarından katı olarak atılır. Böylelikle su korunmuş olur. Yağ deposu, kış soğuk olduğundan üşümeyi engeller. Derinin altında birikir ve bir tabaka haline gelip vücudu koruma altına alır.

Yağ deposu, Kış uykusundan uyanıldığında yaşamsal faaliyetlere kolaylık sağlar. Eklemlerin hareketini kolaylaştırır. Balinaları dışarıdan gelecek zararlı darbelere karşı korur. Çölde hayatını geçiren hayvanların vücudunun büyük bir bölümü yağdan oluşur. Çöldeki kuraklığa ve kış gecelerinde oluşan kötü hava koşullarına bu yağlar ile tutunurlar. Yağları aynı zamanda kuraklığa karşı susuz kalmamalarını sağlar.

Ayılar 5 aya yakın kış uykusuna yatar. Bu süre içinde yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmezler. Ama buna rağmen uyandıklarında hiçbir sorunla karşılaşmazlar. Çünkü depoladıkları yağ, üre oluşumu ve kas erimesi gibi sorunların oluşmasına karşın vücudu korur. Bu sorunların oluşmaması bize protein kullanılmadığını gösterir. Bu yüzden kış uykusundan uyandıklarından kısa bir süre sonra avlanırlar.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X