Anasayfa

 Hayvanları Neden Korumalıyız? Tüm detaylarıyla...

Dünya; yani gezegenimiz sadece insanlara özel yaratılmamıştır. İnsanlar  gibi hayvanlara da yaşama hakkı verilmiştir. En az insanlar  kadar onlarında yaşama hakkı vardır. Ama çoğu  insan bunu suiistimal etmektedir. Bazı insanlar hayvanlara merhamet etmekten yoksundur. Bu durumda bencilce davranıldığı sürece hayvanların yaşama hakları ellerinden alınmaktadır.

Hayvanları sevmeli ve korumalıyız. Bir insanın bir insana zarar verdiği görülse, buna hiç kimse tepkisiz kalamaz aslında. Oysa bir insanın hayvana verdiği zararda  tepkisiz kalmak mümkün oluyor çoğu zaman. Bu durum tamamen hayvanlara verilen değerle alakalıdır. Unutulan tek şey hayvanların da bizler gibi yaşama hakkı ve  duyguları vardır. Onlarda üzülür, ağlar ve sevinirler. Fakat bunu bize ifade edemezler, sadece  kendi içlerinde yaşarlar. Kendilerini ifade edemeyen bu hayvanlara zarar veren bencillere ne yazık ki “insan“ denir.

Hayvanları sevmek, illa ki hayvanları sahiplenmek değildir. Sokak hayvanlarına konulan bir kap yemek ve  bir kap su bizim için ne kadar basit olsa da onlar için yaşama sebebidir. Onlara yapılan haksızlıklara göz yummamak bir insanlık vazifesidir.

Bazı insanlar  hayvanlardan korkar, onlara yaklaşamaz ve dokunamazlar. Fakat bu onları sevmedikleri anlamına gelmez. Aslında hiç önemli de değildir. Önemli olan onlara zarar vermemektir. Onların yaşama haklarına saygı duymak, onları koruyup kollamaktır. Hayvanlara yapılan işkenceler kanunen tamamen suç sayılmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında derhal yetkililere haber vermek  gerekir.

Onları Daima Korumalıyız

İnsan var ise hayvan da vardır. Hayvan var ise insan da olmalıdır. Bu ve buna benzer bir doğal denge içinde tüm canlılar bir arada yaşamaktadır. Bu birliktelik ise örgütlenme biçimi ile beraber devlet sistemlerinde hayvan hakkının güvence altına alınması sayesinde evrenselleşmiş ve yasalaşmıştır.

İnsanoğlu da çevresi ile etkileşimli olan bir canlıdır. Bitkiler olmasa insanoğlu nefes alamaz. Hayvanlar ise dünyanın filtresi gibidir. Çevrenin temizliği, doğal denge korunumu hayvanlardan sorulur. Canlarımız hem dünya hem de insan için değerli ve gereklidir.

Hayvanlar, insanoğlunun tarihi boyunca sürekli bizlerle etkileşim halinde olmuştur. Bazen ise koruma bazen paylaşma bazen yardımlaşma amaçlı hayvanlar kullanılmıştır. En tipik örneğine gelecek olursak ise atlar ve kuşlar insanların tarihinde dönüm noktası olmuştur.

Hayvan haklarının elbette dini boyutu da vardır. İslam tarihimizde hayvan hakkı güvence altına alınmıştır. Sütünden ve etinden faydalanan hayvanlara eziyet etmek hem insani değildir hem de islamdan uzak bir davranıştır.

Can dostlarımızın insan hayatı boyunca önemli yerleri vardır. Onlara sürekli olarak gereken değer verilmelidir. Özellikle de kedi ve köpek dostlarımız insanlarla yaşayan evcil dostlarımızdır. Onları sürekli olarak veteriner kontrolünden geçirmeliyiz. Bizlere yoldaş olan bu canlara daima sevgi dolu yaklaşmalıyız.

Sizlere bu yazımızda hayvanları neden korumalıyız ve onları niçin sevmeliyiz hakkında bilgiler vermek istedik. Lütfen onları koruyalım, onlara işkence edenleri devlet yetkililerine bildirelim.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X