Anasayfa

 Hayvanların Hakları Neden Önemlidir?

Hayvanlarda insanlar gibi gezegenimizin ekosisteminin bir parçasıdır. Bir türün yok olması veya azalması bile gezgen ve canlı yaşamını etkilerken, onlara karşı tutulan saldırgan ve kötü davranışların haddi hesabı yoktur. Hep birlikte yaşadığımız bu gezegende, beraber yaşamayı öğrenmemiz gerekmektedir. Sonuçta hayvanlar da insanlar gibi acı çeken varlıklardır.

Hayvan hakları, hayvanların yok edilemeyeceğini, insanlar gibi eşit hakları sahip oldukları ve hayvanlara zarar vermeme gibi konuların savunulduğu bir görüştür. Günümüz dünyasının en önemli konularından biri haline gelmiş olan hayvan hakları, her insanın bilmesi gereken kurallardır. Hayvan haklarının insanlarca bilinmesi ve tanınması beraber yaşamın gerektirdiği sorumlulukları insanlara hatırlatır. Hayvanlar da bizler gibi birer canlı oldukları için, onların haklarını tanımalı ve onlara bir eşya değil bir canlı gibi davranmalıyız.

Hayvan Haklarının Bilincinde Olmak

Hayvan haklarının bilincinde olan bir insan, yaşadığı çevrenin sadece kendine ait olmadığını bilir. Hayvanların dünyamız için ne kadar önemli olduğunu gösteren en önemli olay veba salgınıdır. Şehirlerde yaşıyor olsak bile hayvanlar bir şekilde yaşadığımız çevreye etki etmekte ve bizleri birçok tehlikeden korumaktadır.

Hayvan sevgisi kültürümüzde olan bir durumdur. Osmanlı zamanından kalma mimari yapılara, sokaklara baktığımızda hayvanlar için yapılan su çeşmelerini görmektedir. Hatta Mancacılar diye adlandırılan ve hayvanları beslemeyi meslek edinmiş insanların, ellerinde bulunan uzun bir sırık üzerine dizilmiş ciğer, dalak gibi besinleri sokakları gezdirerek hayvanları beslediği bilinmektedir. Osmanlı devletinde hayvanlar, saygı duyulması gereken canlılar olarak bilinmekteydi. Bunun yanında Osmanlı hukuk sisteminde bile hayvanları korumaya yönelik kanunlar bulunmaktaydı.

Hayvan hakları bildirgesine uyulması beraber yaşadığımız sevimli dostlarımızın yaşam haklarını bilir ve onlara kötü davranılması veya istismar edilmesi riskini azaltmış oluruz. Ayrıca kötü şartlarda yaşayan birçok hayvan dostumuzun da yaşadıkları çevreyi daha iyi hale getirmeye yardımcı olur. Özellikle sokakta gördüğümüz canları besleyebilmek, onların açlıklarını bir nebze olsun dindirebilmek bu noktada çok önemlidir. Minik dostlarımıza kötü davranmamak da yapacağımız en iyi hareketlerden birisi olacaktır. Evcil hayvan sahibi bireylerin, eşyasını tırmalayan bir köpeğe ceza vermemesi de direkt olarak hayvan hakları ile ilgilidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X