Anasayfa

 İnsanlarda Görülen Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?

Birçok insanoğlu için ev içerisinde kedi dostlarımızı beslemek çok uygun bulunur. En ideal evcil hayvan olarak görülen kedileri, kimi zaman bazı insanlar oldukça korkutucu bulmaktadır. Bu can dostlarımızdan korkan bazı insanlar vardır, bu normal bir durum olarak görülür. Amerika Birleşik Devletleri Anksiyete ve Depresyon Derneği'ne göre ise kedi dostlarımıza karşı oluşacak korku "spesifik" bir fobi olarak bilinir. Özellikle de mikrop ya da yükseklik gibi belirli bir nesne ya da yer veya durum korkutusu olarak görülmektedir. Biraz spesifik fobilerden de Mihav ailesi olarak bahsetmek istiyoruz. Spesifik fobi ismi ile bilinen, insanların hayatlarını azzdan aşırıya kadar yelpazenin tüm seviyesinde etkileyebilmektedir. Kedi korkusu (fobisi) durumunun literatürdeki genel adı ise ailurophobia ismi ile bilinir. Fobiler mantıksızmış gibi görünemez ve şakaya gelmez. Onu yaşayan kişilere asla "mantıksız" gözü ile bakmamak önemlidir. İşte bunlardan dolayı kedi korkusunu tıpkı kapalı alan fobisi ya da yükseklik korkusu olarak düşünebilirsiniz. Bazı insanoğlunun bazı evcil ya da böcek türü hayvanlara karşı fobisi bulunabilir. Bu hayvanlardan birisi de elbette kedi olabilir. Fobisi olan ya da birçok insana göre kedi dostlarımız o kadar da arkadaş canlısı görülmeyebilir. Kedi korkusu, hayatınızdan ciddi olarak zevk almanızı zorlaştıracak, sevdiğiniz bir durumda kedi olma durumunda yapmanızı engelleyecek ve hatta arkadaşlarınızı ziyaret etmeniz konusunda zorlu durumlar ortaya çıkaracaktır.

Kedi Korkusu Nasıl Yenilir?

Kedi korkusu hakkında Mihav ailesi olarak biraz bilgi verdik. Bir fobi durumuna sahip olabilmek, mutlaka tedaviye direkt olarak ihtiyacınız olduğu anlamına gelmeyebilir. Kedi dostlarımızdan kaçınmak adına sizler için çok kolaysa ya da kedi dostlarımızla aynı ortamda bulunma durumunuz gerektiğinden daha düşükse günlük yaşantınızda kedi fobisi durumunun çok da bir etkisi olmayabilir. Unutulmamalıdır ki fobinizin nesnelerden yani bu durumda kedi dostlarımızdan her zaman kaçabilmek imkansızdır. Örnek olarak ileride çok yakın arkadaşınız kedi sahiplenebilir. Bu durumda ondan da mı kaçınacaksınız? Bu çok zor.

Sistematik duyarsızlaştırma durumuna göre maruz bırakılma terapisi, fobiler için en etkili yöntemler arasında gelmektedir. Bu tür bir terapi içerisinde kişiler, bir terapist kontrolünde korktuğu şeylere çok yavaş bir şekilde sistematik duyarsızlaştırma ile birlikte maruz bırakılmaktadır.

Başka bir konu ise bilişsel davranışçı terapidir. Kişi az da olsa kediye maruz bırakılır, ancak bu aşamada başa çıkma araçları ile daha etkili bir şekilde donanımlı halde kedi dostlarımızda etkileşimde bulunacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X