Anasayfa

 Kedi Piresi Nedir? Kedi Piresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kedi dostlarımız her gün düzenli olarak tüylerini yalayarak temizliyor olsa da yine de pirelenme ihtimalleri vardır. Üstelik, kedi pireleri yalnızca sokakta yaşayan dostlarımızda gözükmez. Eğer evde hayatını sürdüren bir kedi dostunuz sık sık dışarı çıkıyor ise kedi pirelerine açık halde demektir. Bu sebeple, başka kediler ile ve diğer bitkilerin bol olduğu alanlarda bulunma gibi farklı sebepler, kedi dostlarımızın pirelenmesinde rol oynayabilir. Bunların sebebi doğrultusunda evcil kedi dostlarımızın dış parazit aşılarını düzenli olarak yaptırmalısınız. Ayrıca, pire spreyleri ve pire damlaları bu konuda ihmal edilmemelidir. Kedi dostlarınız pirelendiği takdirde pirelerin taşımış olduğu diğer hastalıklara da davetiye çıkarabilir.

Kedi Piresi Nedir? Neden Oluşur?

Bilimsel ismi ile Ctenocephalides Felis olarak bildiğimiz kedi pireleri 1 ile 2 milimetre boyutlarında olan canlılardır. Kedi dostlarımızdan beslenen bu varlıklar siyah ya da kahverengi renkte olup minik bir böceği andırmaktadır. Ayrıca, zıplama yeteneği sayesinde güçlü arka bacakları vardır. Kedi pireleri, konaklamış olduğu kedi dostumuzun derisini delebilecek kadar ve kanını emebilecek bir ağız yapısı ile dünyaya gelirler. Ayrıca, kedi pireleri konakladığı yerin kanını emip beslenmelerinin yanında larvalarını da kedi dostlarımızın derisine bırakırlar. Ayrıca, kısa zaman içerisinde hızla çoğalabilirler. Sıcak ortamları çok severler. Bir kedi dostumuza bulaştığında ise derileri ısırır ve kaşıntıyla alerjiye sebebiyet verebilirler. Özellikle de yaz aylarında artış gösteren pirelenme vakaları için önlem almak önem arz eder.

Kediler Pirelendiğinde Nasıl Anlaşılır?

Kedi dostlarımız özellikle de yaz zamanlarında evden dışarı çıkmaktadır. Sokaklarda yaşayan minik dostlarımız ile temasa girerek ya da bitkilerin sık olduğu yerde dolaşarak pirelenme ihtimalleri yükselir. Kedi pirelerinin ilk belirtisi ise sürekli ve yoğun biçimde kaşınmadır. Bu kaşınma kedi dostlarımızın keyfi kaşınmalarından oldukça farklı ve dikkat çekici olarak gözükür. Kedi dostlarımız pirelendiği zaman sık kaşınır ve huzursuz bir yapıya kavuşur. Bu durum içerisinde kedi dostlarımızın tüylerini sık sık kontrol etmemiz gerekiyor. Tüylerinin deriye yakın kısımlarında küçük böcekleri andıran pireleri görmeniz zor olmayacaktır. Kedilerinizde pire olup olmadığını kontrol ederken lütfen korkuya kapılmayın çünkü kedi dostlarımızda bulunan pireler biz, insanlara geçmemektedir.

Kedi Piresi Tedavi Yöntemleri

Kedi dostlarımızda pire olduğundan emin olduktan sonra, tüylerini ve derilerini kontrol ettiğinizde onu mutlaka veteriner hekimlerin emin ellerine bırakmanız gerekir. Veteriner hekimlerimizin vermiş olduğu tedavi yöntemleri eksiksiz biçimde uygulanır ve kedi dostlarımız pirelerden kurtulabilir. Bu yöntemler için ilki kedi dostlarımızı pire şampuanları ile yıkamak olacaktır. Ayrıca köpekler ve kediler için üretilmiş olan pire tarakları ile kedinizi tarayabilirsiniz. Kedinizin pire öldüren ürünler ile yıkamak ve onları taramak pirelerin miktarını azaltabilmektedir. Ancak, bu önlemler kedi piresinden kurtulmak için yeterli olmayabilir. Bu süreç boyunca lütfen kedi dostlarınızı diğer evcil hayvanlarla yakınlaştırmayın ve ev dışına çıkartmayın.

Sizlere bu yazımızda kedilerde pire tedavisi ve kediler pirelendiğinde nasıl anlaşılır isimli yazımızı sunmaya çalıştık bizi takip etmeyi unutmayın...


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X