Anasayfa

 Kedilerde İstenmeyen Kedi Kumu Yeme Alışkanlığı

Kediler her zaman ilginç davranışlarıyla ve alışkanlıklarıyla gündeme geliyor olsa da bazı hareketleri sağlıklarını tehlikeye sokabilecek seviyededir. Kontrol altına alınmadığında ve takip edilmediğinde çok daha istenmeyen sağlık sorunlarını tetikleyecek davranışlar içerisinde kum yeme davranışı görülmektedir. Genel olarak bu hareket yavru kedilerde görülüyor olsa da yetişkin kedilerde de sıklıkla görülebilir. Bunun altından birden farklı sebep de olabilir. Bu durum hem davranış bozukluğu hem de sağlık sorunu habercisidir.

 

Kedinizin Kum Yemeye Çalışmasının Sebepleri

Normal besin dışında yenmemesi gereken şeylerin tıp literatüründeki genel adı pika (yeme bozukluğu) hastalığıdır. Sadece kum ile sınırlı kalmayıp, plastik, toprak, dışkı tarzı istenmeyen yiyecek dışı cisim ve objeler yenilmeye çalışılabilir. Bu rahatsızlığından altında psikolojik ve fizyolojik nedenler olabilir. Zamanla kontrol altına alınabilecek bu davranışlar için öncelikle dostunuzun hareketleri sıklıkla takip etmeli ve önceden önlem almaya çalışmanız önemlidir. Kontrol edilemez ve düzeltemeyecek durumda olduğunuz taktirde ise mutlaka geç kalmadan uzman bir veteriner hekim yardımı almaktan imtina etmemelisiniz.

Genelde yavru kedilerde vitamin ve mineral yetersizliğinden kum yeme davranışında bulunmaları görülebilir. Tükettiği mamalardan ihtiyacı olan besinleri alamıyorsa ve sindirimle alakalı sıkıntılar yaşıyorsa kum yeme sorununu yaşayabilirsiniz. Bu tip durumlarda ek takviye besinler ve mama değişikliği önerilebilir.

Depresyon ve strese bağlı psikolojik davranış bozuklukları da kum yeme davranışını sıklıkla tetikleyen bir durumdur. Dostunuzu bu duruma sokan ortamı düzenlemeli, ona normalden daha fazla ilgi ve şefkat göstermelisiniz. Duygusal açıdan daha fazla yakınlaşarak, onu ihmal ettiğiniz günleri telefi ederek oyunlarla ilgisini ve dikkatini başka yöne dağıtmalısınız.

Kedilerde Kum Yeme Davranışını Nasıl Ortadan Kaldırabilirim?

  • Rutin olarak güç içerisinde 1-2 kez tuvalet kabı temizlenmelidir. Tuvalet kabının dışına çıkan ya da dökülen kumlar tekrar kum kabına konulmamalıdır.
  • Tuvalet kumunu 2 haftada 1 değiştirmeli, değiştirirken sadece kumla sınırlı kalmamalı, tuvalet kabını da komple temizleyip, kurulayarak yemi kum dökmelisiniz.
  • 8-10 Saatlik süreden uzun yalnız kalmalarına izin verilmemelidir. Yan yana geldiğiniz vakitlerle oyunlar oynamalı, onu fazlasıyla yormalı ve tuvalete giderken onu gözlemlemeye devam etmelisiniz. Tek kaldığı sürelerde ilgisini çekebilecek kedi oyuncaklarını onun oynayabileceği noktalarda konumlandırarak tek başına dahi olsa vakit geçirmesi konusunda yardımcı olmalısınız.
  • Mama seçiminde besin ihtiyaçlarına uygun değerde mama seçimi yapmalı, bunun dışında kedi besin takviyelerinden destek almanız gerekiyorsa almaktan çekinmemelisiniz. Gerektiği taktirde veteriner hekiminizden kan tahlili yaptırarak eksik gördüğü noktalarda ne tür takviye gıda, vitamin, mineral almanız gerektiğini uzmanından öğrenmekten çekinmemelisiniz.

Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X