Anasayfa

 Kedi ve Köpek Aynı Evde Yaşayabilir mi?

Her ne kadar köpekler ve kediler birlikte iyi geçinmezler diye bir deyim olsa da aslında köpekler ve kedilerin birlikte uyum içinde yaşadıklarına dair pek çok örnek görüyoruz. Dolayısıyla başlıktaki soruya "evet" yanıtı verilebilir. Ancak aynı zamanda "kediler ve köpekler aynı evde yaşayabilir mi" sorusuna "hayır" cevabını vermek de yanlış değildir. Bunun nedeni iki farklı türden bahsediyor olmamızdır. Bu doğrultuda, farklı kişiliklere, farklı ırk özelliklerine ve farklı hassasiyetlere sahip olabileceklerini göz önünde bulundurmalısınız.

Peki kedi ve köpeklerin birbirleriyle iyi geçinmelerinin sırrı nedir? Bugünkü yazımızda, evinde hem kedi hem de köpek beslemek isteyenler için bu sırrı açıklıyoruz. Bu iki farklı türün neredeyse kardeş gibi yaşadığı bir evde hem bir kediye hem de bir köpeğe ebeveynlik yapmak istiyorsanız, kedi ve köpek uyumu açısından nelere dikkat etmeniz gerektiğine kesinlikle dikkat etmenizi öneririz.

Kediler ve köpekler aynı evde yaşıyorsa nelere dikkat etmelisiniz?

Yukarıdaki "Kediler ve köpekler aynı evde yaşayabilir mi?" sorusuna hem evet hem de hayır yanıtını verdik. Bunun nedeni, herhangi bir köpek ve herhangi bir kedinin birlikte uyum sağlama ihtimalinin oldukça düşük olmasıdır. Ancak, belirli koşullar yerine getirilirse, kediler ve köpekler aynı ailenin üyeleri olabilirler. İlk bakışta bu kolay görünmeyebilir, ancak sonunda bir köpek ve bir kedinin birlikte barış içinde yaşaması için hiçbir adımın çok zor olmadığını göreceksiniz.

İnsanların da birlikte yaşadıkları insanlarla iyi geçinmek için belirli koşulları karşılaması gerektiği düşünüldüğünde, köpeklerin ve kedilerin de aynı gereksinimleri karşılaması gerektiğini görmek kolaydır. Şimdi kedi ve köpeklerin aynı evde huzur içinde yaşayabilmeleri için mutlu bir aile imajı yaratmak adına akılda tutulması gereken kilit noktalara hızlıca bir göz atalım.

Kedinizin ve köpeğinizin yaşları birbirine yakın olmalıdır

İnsanlar gibi hayvanlar da yaşça yakın olduklarında birbirleriyle daha iyi anlaşırlar. Genç kedi ve köpekler birbirlerinin sosyalleşmesini de geliştirebilir. Kediler ve köpekler küçükken daha fazla heves gösterdikleri, daha kolay eğitildikleri ve küçük boyutları nedeniyle kendilerine daha az güvendikleri için kontrol edilmeleri çok daha kolaydır.

Bu anlamda, henüz kendi otoritesini korumak zorunda olmayan genç bir hayvanı tanıtmaya çalışmak işi çok daha kolaylaştırır. Bu sayede birlikte büyüyen iki hayvanın birbirleriyle ve sizinle daha fazla zaman geçirmesini sağlayabilirsiniz.

Kedilerle iyi geçinen ırklar tercih edilmelidir

Kediler ve köpekler aynı evde yaşayabilir mi? Evet, uyumlu ırklarsa aynı evde yaşayabilirler. Bunun nedeni, özellikle cinsin köpeğin karakteri üzerinde büyük bir etkiye sahip olmasıdır. Bazı ırkların yumuşak bir mizaca sahip olduğunu, bazılarının ise cesur olduğunu görmüşsünüzdür. Örneğin Golden Retriever, Beagle, Pug, Maltese ve Boxer cinsi köpekler kedilerle uyum içinde yaşamayı tercih ederken Samoyed, Husky, Yorkshire Terrier, Alaskan Malamute ve Doberman cinsi köpekler kedileri av olarak görebilir.

Bu bağlamda, American Shorthair, Bombay, Norveç Orman Kedisi ve Barman gibi kedi ırkları köpekler için iyi birer arkadaştır. Bu nedenle, bunlardan birini seçme şansınız varsa, birbiriyle uyumlu bir cins seçin hem sahibi hem de hayvan için hayatı daha mutlu hale getirecektir.

Kediler ve köpekler ayrı yaşamalıdır

Kediler kendi alanlarını tanımlamayı ve orada yaşamayı severler. Bunun nedeni, bu tanıdık alanların onlar için güvenli bölgeler olması ve bölgelerini diğer canlılarla paylaşmayı sevmemeleridir. Bu nedenle ev içinde sorun yaşanmaması için kedi ve köpeklerin ayrı yaşam alanlarına sahip olması önerilmektedir. Şimdi bunu nasıl başaracağınızı merak ediyor olabilirsiniz. Merak etmeyin, bu konuda da tavsiyelerimiz var.

İlk olarak, kedinizin kesinlikle seveceği dikey bir tırmalama direği satın alabilirsiniz. Bu şekilde, kedinizin eğlenebileceği ve köpeğiniz tarafından dikkatinin dağıtılmayacağı bir yer yaratabilirsiniz. Kedi yataklarını kitaplık veya dolap gibi yüksek yerlere de yerleştirebilirsiniz, böylece köpeğinizden ayrı bir alana sahip olurlar. Dahası, kediler yüksek yerleri severler çünkü başka yerlerde neler olup bittiğini izleyebilirler. Bu şekilde, kedinin kendini rahat ve güvende hissedeceği birkaç nokta oluşturabilirsiniz.

Bazen köpekler dürtülerini kolayca kontrol edemez ve kendilerinden daha küçük nesneler veya canlılarla karşılaştıklarında aşırı tepki verirler. Bu nedenle, büyük köpekleri kedi gibi küçük bir canlıyla her karşılaştıklarında endişe göstermemeleri için eğitmek çok önemlidir. Bu doğrultuda, örneğin birkaç komut öğretmek, sorunlu anlarda onları kontrol etmeyi kolaylaştırabilir.

Tasma kullanmak da köpeğinizi eğitmek için etkili bir yoldur. Tasmanın kontrolü tamamen sizde olduğunda, kediyi tanımak ve köpeğin tepkisini ölçmek için ona yaklaşabilirsiniz. Köpeğin şiddetli tepki vermediğinden emin olduğunuzda, tasmayı gevşetebilir ve izlemeye devam edebilirsiniz.

Yiyecekleri ayrı tutun

Kediniz ve köpeğiniz arasında sağlıklı bir ilişki sağlamak istiyorsanız, kendi mamalarını yediklerinden emin olmanız önemlidir. Kediler özellikle yiyeceklerini başkalarıyla paylaşmayı sevmezler. Ayrıca, yemek yerken etraflarında bir köpek varsa endişeli hissedebilirler. Öte yandan, genellikle gıda maddeleri arasında ayrım yapmayan köpekler kedi maması yiyebilir. Bu durum kediyi aç, köpeği ise sağlıksız ve aşırı beslenmiş hale getirir.

Böyle durumlarda ne yapmanız gerektiği düşündüğünüzden daha kolaydır. Öncelikle, kedi ve köpekler için yemek saatleri ve bir araya gelmemeleri gereken bir zaman belirlemeniz tavsiye edilir. Buna ek olarak, yemek kaplarının konumlandırılması da yardımcı olabilir. Bu bağlamda, kedinin mama kabının köpeğin ulaşamayacağı şekilde yükseğe yerleştirilmesi tavsiye edilir.

Kedi kumu tepsilerini köpeklerden uzak tutun

Kedi ve köpeklerin farklı şekillerde tuvalete gittiklerini unutmayın. Tuvalet eğitimi almış köpekler açık alanlarda tuvaletlerini yapabilirken, kediler tuvaletin içinde temiz bir kum kabına ihtiyaç duyarlar. Ancak, tuvalet ihtiyacı olduğunda etrafta bir köpek olması rahatsız edici olabilir.

Öte yandan, köpeğinizin kedinin kum kabını yiyecek olarak algılaması muhtemeldir, bu nedenle kum kabını köpeğin etrafta olmadığı bir yere koymak en iyisidir. Bir başka pratik yaklaşım da kum kabının yerleştirileceği odanın girişine sadece kedinin geçebileceği küçük bir kapı koymaktır.

Artık kedi ve köpekler aynı evde yaşayabilir mi sorusunun cevabını ve bu iki sevimli canlıyı bir araya getirmek için ne gerektiğini biliyorsunuz. Kedi ve köpeklerle mutlu bir yaşamın bir diğer önemli parçası da profesyonel ve güvenilir bir veterinerlik uygulamasıdır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X