Anasayfa

 Kedi ve Köpeklerde Pati Şişmesi Neden Olur?

Kedi ya da köpek dostlarımızda en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de pati şişmesi durumudur. Genelde bir değerlendirilme yapıldığı vakit, çoğunluk ile çok fazla tehlikeli sebeplere bağlı olmamakla birlikte patiler kedi ya da köpek dostlarımız için çok fazla hassas olduğu için minik patili dostlarımız için çok rahatsız edici bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Kedi ve köpeklerde pati şişmesi, genellikle bir enfeksiyon, yaralanma veya alerjik bir reaksiyonun belirtisi olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu belirti, onlara bakan kişiler tarafından fark edildiğinde hemen veteriner hekime başvurulması gereken bir durumdur. Pati şişmesi, canlarımızın yürümesini ve hareket etmesini zorlaştırabilir ve ciddi sorunlara neden olabilir. Oldukça acı veren bu durum minik dostlarımızda aksama, topallama, ayağını bir süre yere basamama gibi ek septomlar göstermektedir. Bu sebeple pati şişmesi değerlendirilirken aynı zamanda örneğin topallamanın da değerlendirilmesi gerekmektedir. Pati şişmesi, farklı şiddetler ile karşımıza çıkabiliyor. Bazen çok kısa süre içerisinde hızla meydana gelen bir durumken bazen kronik şekilde seyretmektedir. Yani şişlik yavaş yavaş zaman içerisinde oluşmuş da olabilir ya da direkt olarak hızlı bir şişme de görülebilir. Bu sebepler tamamen olasılıktır ve bölge ile alakalıdır. Tedavisi nispeten kolaydır.

Kedi ve Köpeklerde Pati Şişmesi Nedenleri

Patilerin şişmesinin nedenleri arasında alerjik reaksiyonlar, böcek ısırıkları, çatlaklar, yaralanmalar, enfeksiyonlar ve artrit sayılabilir. Alerjik reaksiyonlar, özellikle hayvanların besin alerjileri varsa, ciddi şişmelere neden olabilir. Böcek ısırıkları, özellikle de arı veya yaban arısı ısırıkları, hızlı bir şekilde şişmelere neden olabilir. Bunun yanında pati bölgesine ya da parmaklarının arasına sıkışmış olan yabancı cisimler de sebep olabilir. Özellikle dışarıya çıkarılan minik patili dostlarımız pisi pisi otu, cam kırıklığı ya da sivri cisimler ile bu soruna sebebiyet verir. Tek tek nedenlerini sıralayalım istiyoruz. Özellikle pisi pisi otu olmakla birlikte yabancı cisim batması bu durumda çok belirgin bir nedendir. Bunun yanında pati alanında çeşitli sebepler ile yaralanma oluşması, örümcek, arı ya da sivrisinek gibi böcekler tarafından ısırılma durumu, pati alanında meydana gelebilecek olası bir kırık, pati bölgesinde meydana gelenbilecek çıkık ya da çatlak durumu, tahriş edici ya da yakıcı maddeler, sıcak asfalta maruz kalma, patiyi çok fazla yalama ve kanser ve tümörler. 

Sizlere bu içeriğimizde Kedi ve Köpeklerde Pati Şişmesi hakkında bilgiler vermek istedik. Bizi takip etmeyi unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X