Anasayfa

 Kediler Neden Birbirlerini Temizler?

Söz konusu kediler ise temizlenme günlük rutinin artık en önemli parçasıdır. Birçok kedi dostumuz uyanık olduğu sürenin yarısından fazlasını temizlenme ile geçiriyor. Oldukça esnek bir vücuda sahip olan kedi dostlarımızın kulak uçlarından başlayarak kuyruk uçlarına kadar temizlenmesi mümkün. Kediler kendilerini bu kadar fazla temizlemeye özen gösterirken, etrafta birden fazla kedi varsa ve birbirlerini temizlediği görülmüşse şaşırmamak gerekir.

Genellikle bireyci olsalar da bu davranışı neden yaptıkları oldukça merak konusudur. Bu yazımızda sizler için kedilerin neden birbirini yaladığı ile ilgili derlediğimiz içeriği sunacağız.

Oldukça Temizler

Kedilerin niçin birbirini yaladığı sorusundan önce bu kadar öenmli bir davranışı niçin sergilediklerini merak etmiyor musunuz? Öncelikle temizlenme alışkanlığını ele almamız gerekiyor. Kedi tüylerinin tertemiz ve ipeksi olmasının ana sebebi kendilerini temizlemesinden geçer. Tüylerde biriken yağın cilde dağılması, parazitlerin tüylerin arasından çıkarılması ve ölü derinin atılması gibi eylemler tüy temizleme davranışışının sebebi olarak yer alır. 

Vahşi doğada ise kedilerin kürklerindeki kalıntıları temizlediği görülür. Bunun sebebi ise kokularını gizleme ihtiyacı olarak bilinir. Potansiyel olan yırtıcılardan kendilerini gizlemek maksadı ile kürkleri ve üzerindeki kokuları yok etmek için temizlenirler.

Kediler sağlıklı olabilmek ve hayatta kalabilmek maksadı ile bu rutini sürekli devam ettirirler. Kediler için temizlenme bu kadar önemli. Kedilerin dilleri de bu eylem için adeta biçilmez kaftan. Kedi dilinde papilla olarak isimlendirilen bir yapı vardır. Bu yapı, kedilerin dilleri dokunduğu zaman zımpara kağıdı hissinini sağlar.

Allogrooming: Kedilerin Birbirini Temizleme Davranışı

Kedilerin birbirlerini temizleme alışkanlığı gerçekten garip bir davranıştır. Bu mükemmel canlılar, aynı türün üyelerini temizlemesi, sosyal anlamda da bilinen allogrooming sözcüğü ile ifade edilir.

Bu davranış aslında birçok tür için yaygın olarak vardır. Vahşi dünyada ise koloni olarak yaşayan hayvanların sosyalleşmesi, uyumlu şekilde yaşayamabilmeleri için bu davranışları devam ettiği bilinmektedir.

Aslında bu davranış doğar doğmaz anneleri tarafından öğretilir. Anneler, yavrularını doğduklarında yalayarak temizler. Doğumdan hemen sonra yavrunun bağırsak hareketlerini uyarmak ve nefes almasını sağlamak için temizlemeleri gerekiyor. Allogrooming dediğimiz husus, vahşi doğada kedilerini korumak için oldukça gereklidir. Ayrıca hayatta kalmak ve koloniler ile daha iyi bir iletişim için şarttır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X