Anasayfa

 Kedilerde Kedi Nanesi (Catnip) Etkileri

Mevsimsel bir bitki olup Akdeniz ve Kuzey Afrika’da ortaya çıkmıştır. Kedi nanesi ya da catnip olarak da bilinen bu bitki kedilerin rahatlamasına yarayan bir kokuya sahiptir. Oldukça enerji veren ve mod yükseltmeye yarayan bu bitkinin her kedide etki yarattığını söylemek de mümkün değildir. Birçok kedi de etki yarattığı en azından çoğu kedi sever tarafından dile getirilmektedir.

Kediler Kedi Nanesine Neden Bayılır?

Öncelikle kedi nanesi doğal bir bitki olup yan etki ya da olumsuz sonuçlar oluşturması oldukça zordur. Etkin bileşeni nepetalakton olup kediler kokusuna fazlasıyla bayılmaktadır. Kokladıkça onları rahatlatıp etrafta mutlu şekilde koşuşturmalarına neden olur. Ayrıca yerlerde aynı kızgınlığa girmiş ama daha rahat bir biçimde yuvarlanabilir.

Kedilerin tamamen rahatlayıp gevşemesine yardımcı bu bitkinin yaşattıklarının devamında kediler kısa süreli de olsa miyavlama sesleri çıkartabilir. Bu durum ortalama olarak 10-15 dakika sürüp etkileri birkaç saat devam edebilmektedir.

Kedinizi Kedi Nanesiyle Nasıl Tanıştırmalısınız?

Öncelikle belirtmek isteriz ki her kedide kedi nanesi ya da diğer adıyla catnip aynı etkiyi yapmaz. Bazı kediler dönüp yüzüne bakmadığı gibi en ufak belirti göstermezken bazı kediler görünce çılgına dönebilir. Kedi nanesi genelde kullanılmayan oyuncakların ilgi çekici hale getirilmesinde ya da tırmalama çubuklarına alıştırma süreçlerinde kullanılır. Tüm bunların dışında ot şeklinde olduğu gibi sprey halinde de bulunur. Tüm bunların dışında ayrı oyuncaklar olarak içlerinde daha ilgi çekici hale gelmesi için kullanılmaktadır.

Kedi Nanesine Kedim Tepki Vermiyor

Her kedide aynı etkiyi ya da aynı sürede hareketliliği sağlamasını beklemek mantıksız olacaktır. Bazı kediler hiç dönüp bakmayabilir. Yapılan araştırmalar neticesinde kedilerin %25'lik kısmı kedi nanesine belirgin bir tepki vermediği ve etkilenmediğini araştırmacılara göstermiştir. Bundan anlamamız gereken sonuç ise her kedide etkilenmelerini sağlayan reseptörler bulunmamaktadır. Bazı kediler ilk başlarda verdiği tepkiyi ilerleyen zamanda alışkanlık kazandığı için artık bırakabilir. Bazı kediler çok yavru olmaları nedeniyle kedi nanesinin etkilerinden hiç etkilenmeyebilir. Her ne olursa olsun bu doğal otun etkileri her kedide farklı sonuçlar gösterecektir. Bunu bilerek satın almanız hayal kırıklığı yaşamamanız açısından dikkat çekicidir.

Kedi nanesi verdiğinizde kediniz rahatlamak yerine agresiflik gösteriyorsa o andan itibaren uzunca bir süre vermeyi bırakmanız önemlidir. Bazı kedilerde çiftleşme isteği yaratması ve bunun gerçekleşmemesi nedeniyle farklı duygular içerisine giriyor olabilir. Ayrıca çok sık kedi nanesi vermeniz de bir süre sonra kediniz buna bağışıklık kazanarak yaşayacağı etkileri minimize etmesi görülebilir. Ayrıca her ne kadar doğal da olsa beklenmeyen bir yan etki ya da olumsuzluk görüldüğünde acilen veteriner hekiminize başvurmanızı öneririz.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X