Anasayfa

 Kedilerde Kuduz Nedir? Tedavisi Var mı?

Kedilerde Kuduz Nedir?

Kuduz hastalığı köpeklerde çok görülse de kedilerde de görülme olasılığı var. Hatta bu bulaşıcı hastalık insanlarda bile görülebiliyor. Çoğu memeli hayvanda görülen kuduz merkezi sinir sistemini etkileyen bir enfeksiyondur. Bu hastalık günümüz şartlarında aşı gibi çözüm yöntemleri ile önüne geçilebilir hale gelmiştir.

Kedilerde Kuduz

Kuduz virüsü taşıyan bir hayvan tarafından ısırılan ya da açık yarası ile kuduz virüsü taşıyan hayvanın salyası ile temas eden kediler kuduz kapabilir. Bu virüs vücuda girdiğinde günlerce hatta haftalarda belirti göstermeden orada kalabilir. Bu süreçte kuduz hastalığını tanımlamak zor olabilir.

Kuduz virüsü beyin ve omurilik bölgelerine yakın bir noktadan bulaştığında, ısırık derinlere ulaştığında ya da salyada çok fazla virüs bulunuyorsa daha hızlı belirti gösterir. Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıktığında, köpeklerde de olduğu gibi, ne yazık ki ölümcül sonuçlarla karşılaşılması mümkündür. Bu nedenle kedilerde kuduz belirtilerinin gözlemlenmeden herhangi bir ısırılma durumunda veteriner hekimlere ulaşılması ve kedilerde kuduz aşısının kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.

Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde kuduz belirtileri üç farklı aşamada görülür. Bu aşamalar prodromal, uyarıcı ve paralitik olarak sırayla ortaya çıkar.

Isırık Yarası

Kedilerde kuduz belirtileri ortaya çıkmadan önce kedilerde bir ısırık yarası ya da ısırılmaya bağlı abse oluşumu gözlenebilir. Bu durum kuduz virüsü taşıma ihtimali olan vahşi bir hayvan, başka bir kedi veya köpek tarafından ısırıldıklarının en belirgin işaretidir. Bu nedenle kedilerde meydana gelen herhangi bir yaralanma durumunda zaman kaybedilmeden veteriner hekimlere ulaşılması gerekir. Kediler daha önce kuduz aşısı olmuşlarsa ya da aşı zamanları gecikmişse veteriner hekimler ek bir doz aşı yapabilirler. Böylece bağışıklığın güçlenmesi sağlanabilir.

Tedavisi Nedir?

Kedilerde hastalık çıktıktan sonra tedavi etmek pek mümkün olmuyor. Bundan dolayı erken teşhis ile çözüm bulabiliriz. Bu doğrultuda veteriner hekimler bağışıklığı güçlendirmesi amacıyla bir aşı yapabilirler. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra ne veteriner hekimlerin ne de sizin yapabileceğiniz bir şey vardır. Bu nedenle kedilerde kuduz aşısının kesinlikle ihmal edilmemesi önemlidir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X