Anasayfa

 Kedilerde Zeka ve Zeka Geliştirmenin Yolları Nelerdir?

Sevimli dostlarımızla ilgili verilmiş olan komutları almak konusunda pek de istekli olmadıklarından dolayı öğrenmeye açık olmayan ve düşük zekaları bulunan canlılar oldukları konusunda sonuca varılmaz. Öğrenmenin zeka ile ilgili bir kavram olduğu düşünülmüş olduğunda kedilerin köpeklerden daha az zeki canlılar olduğu da hiçbir zaman doğru değildir. Bu noktada ki fark ise köpeklerin eğitime yatkın olmaları, kedilerin ise eğitime elverişli bir karakter yapısına sahip olmamaları açıklanmaktadır. Bu da köpekler, kedilerden daha zeki çıkarımını yanlış olduğunun kanaatidir. Kedilerde öğrenme ise gözlemleme yoluyla gerçekleşmektedir. Kediler yavru iken annelerini izleyerek mama yemeyi, tuvalet ihtiyacını gidermeyi, oyun oynamayı, avlanmayı ve kendilerini temizlemeyi öğrenmektedirler.

Bu öğrenme biçimleri kedilerin zekasına delalettir. Bunun dışında problem çözme konusunda oldukça usta bir canlılardır. Minik dostlarımızın beyinleri insanlara ve köpeklere kıyasla vücutlarına oranla çok daha küçüktür. Ancak kedi beyinlerinin boyutları kedilerin zekalarını belirleyen faktör olmaktan oldukça uzaktır. Minik dostlarımızda toplam 300 milyon sinir hücresi bulunduğu bilimsel araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.

Yine araştırmalar sonucunda kedilerin kısa süreli hafızaları çok kuvvetlidir. Daha uzun süreli bilgi ve deneyimleri hafızada tutma konusunda kediler köpeklerden çok daha fazla yetkindirler. Sevimli dostlarımız son 16 saatte yaşamış oldukları her şeyi akıllarında tutmakta çok başarılıdırlar. Bunun dışında minik dostlarımız insanları ve alanları uzun süre görmeseler de çok rahat hatırlarlar. Unutma kedinin ilerleyen yaşlarında meydana gelmekte olan bir durumdur.

Kedilerin Zekasını Geliştirmenin Yolları Nelerdir?

Her canlı gibi sevimli dostlarımızın da zekalarını geliştirmek oldukça mümkündür. Bunun içi çok iyi bir bakım, düzgün bir yaşam koşulu ve oldukça düzgün beslenmeleri önemlidir. Bunun dışında kedilerin zihin egzersizleri yapmalarını sağlamak için kedi oyuncakları da zekalarını geliştirmek için kullanılmalıdır. Her canlı kendisini rahat ve huzurlu hissettiğinde öğrenip gelişmeye açık olmaktadır. Minik dostlarımız ise keyiflerine oldukça düşkün canlılar oldukları için konforlu bir yaşam sürdürmek isterler. Böylelikle konforlu yaşam alanlarında zekaları gelişime daha fazla yatkın hale gelir. Sevimli dostlarımıza doğru ve yerinde düzenli bir beslenme programı uygulayarak onları kaliteli kedi mamalarıyla beslemek zeka gelişimlerinde önemli bir yer almaktadır. Bunun yanında kedilerle oyunlar oynamak da zekalarını ileri bir seviyeye taşımak ve problemleri çözme yeteneklerini arttırmaya yardımcı olacağından oldukça yararlıdır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X