Anasayfa

 Kedilere Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır?

 Kedi bakmayı üstlendikten sonra atılması gereken en önemli adımlar biri aşılardır. Kediler her ne kadar sağlıklı hayvanlar olarak bilinse de bünyeleri bazı bakteri ve virüslere karşı korumasız olur.Sevimli dostunuzun hasta olmasını istemiyorsanız mutlaka aşılarını eksiksiz ve tam bir şekilde yaptırmalısınız.

Kedinizi Aşıya Götürmeden Önce Neler Yapmalısınız?

  • Kedinizin gebe olup olmadığından emin olunuz.
  • Kediniz asla hasta olmamalıdır. Kedinizde üşütme belirtileri var ise kedinizi aşı yaptırmaya götürmemelisiniz.
  • Kedinizin süt emen yavruları var ise kesinlikle aşı yaptırmamalısınız.

Kediniz Hangi Aşıları Olmalı?

  • 6-8 haftayı doldurdukları zaman  iç parazit, dış parazit, karma, kuduz, gençlik hastalığı, viral solunum yolu enfeksiyonu, herpes virüsü yavru kedilere uygulanan en bilindik aşılardır.
  • Bu aşılar kediniz 1 yaşına girdiğinde tekrar edilmelidir.

Aşı sonrası Kedinizi Gözlemleyin

 Kedinize aşı yaptırdıktan sonra üzerinde durmanız gereken diğer bir durum kedinizi gözlemlemektir.Ev ortamından dışarıya pek fazla çıkmayan kediler veteriner ortamına gittikleri zaman bulundukları ortamın sesinden korkar ve strese girerler. Bu yüzden kendinizle birlikte eve geldiğini zaman onu rahat bırakmalı, daha çok strese girmesine engel olmalısınız.Kediniz büyük olasılıkla aşı olduğu için halsiz olacak, iştah kaybı yaşayacak ve ateşi çıkacaktır.

 Görülecek olan bu durumlar normaldir fakat kedinizi en az 2 gün boyunca gözlemlemenizi ve farklı olağandışı herhangi bir durum ile karşılaştığınızda veteriner hekimine başvurmalısınız.Kedinizin aşı dönemindeki iştahsızlığını önlemek adına kedi maması yerine yaş kedi maması verebilirsiniz.Temel aşılar haricinde virüs aşıları , karın enfeksiyonu aşıları, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklara karşı aşılar gibi farklı aşılarda mevcuttur. Fakat bu aşılar kedinin bünyesine göre değişiklik gösterir. Her kediye bu aşıların yapılması şart değildir. Bu aşıları kedinize yaptırabilmeniz için kedinizin veteriner kontrolünden geçmesi gerekir.

 Yavru kedilere düzenli yapılan aşılar olduğu gibi yetiştin kediler içinde aşılar vardır. Fakat yetişkin kedilerin aşıları yavru kedilerin aşıları kadar sık ve çok değildir. Genelde yetişkin kedilere yavruyken oldukları aşıları tekrarlamaları istenir. Yetişkin kediler aşı sıklığı 1 veya 3 yıllık periyotlar şeklinde uygulanır. Kedilerinizin temel aşılarını tamamlamak sağlığı açısından zorunludur.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X