Anasayfa

 Kedilerin Gece Hareketli Olup Uyumaması

Kedilerin her ne kadar evcil olduğunu iddia etsek de evrensel açıdan hala avcı hayvanlar olduğu gerçeği değişmemektedir. Avcı canlıların tipik ortak noktası ise gündüz hareketsiz, uyku halinde ve dinlenerek enerji depolamaları ve karanlık çöktükten sonra aktif hale geçerek ortamda avlanma ya da av benzeri şeyleri kovalamak olacaktır. Tüm gün işte çalışıp eve gelen kedi sahibinin ise bu durum en istemeyeceği durumlardan birisidir. Gecenin bir vakti sağa sola koşturan, gürültü çıkaran ve üzerinize atlayan bir kedi kesinlikle uyku düzeninizi mahvedecektir ama uyku saatlerinizi aynı dengeli saate ayarlayabilmenizin farklı püf noktaları kesinlikle bulunmaktadır.

Kedilerin Gece Gösterebileceği Davranışlar

Avlanma dürtüsü ve hareketlilik sinir bozucu olabildiği gibi komik olmalarına da yol açar. Onlar için aktif hale gelmek ve avlanma dürtüsünün öne çıkması için havanın yavaş yavaş kararması yeterlidir. Karakteristik açıdan bazı kediler için gece gündüz fark etmeksizin hiperaktiflik olabileceğini de göz ardı etmemelisiniz.

  • Gece sahiplerini hatta komşulara gidecek kadar ses çıkarıp miyavlamaları.
  • Eğer odanızın kapısı kapalı şekilde yatmıyorsanız, sizi bir noktadan izlemeleri ya da yatağınızın üstüne çıkarak size dakikalarca bakmaları. Bu durum kimi zaman onların sizi çok sevmesi ve koruma isteğinden de komik bir şekilde kaynaklanabilir.
  • Hiç beklemediğiniz yerlerde uyumaya çalışmaları ve gözcülük yapmaları.
  • Evin içerisinde dört dönmeleri. Bir odadan diğerine koltuk, perde, dolap fark etmeksizin koştura koştura anlamsız hareketler yapmaları.

Kedinizin Geceleri Sizi Uyandırmaması İçin Yapmanız Gerekenler

Kedilerin uyku saatlerini birkaç küçük hareketle aslında sizinle aynı saatlere ayarlayabilirsiniz. Mama saati, kapalı kapılar, gün içerisinde onunla ilgilenme gece hareketli olma döngüsünü gündüze çevirmenize yardımcı olur ve gece hem o hem siz keyifli dinlenebilirsiniz.

Düzenli Besleme: Kedinizi gece yatmadan önce düzenli olarak beslemek, gece aç hissetmelerini önleyebilir. Yatmadan önce karnının doyması, hareket ihtiyacını kısıtlayacak ve aktif dinlenme moduna geçmesine yardımcı olacaktır.

Oyun ve Egzersiz Rutinleri: Kedinizin gece aktif olmasını sağlamak için gündüzleri bolca oyun oynamalı ve egzersiz yapmalısınız. Bu, gece daha sakin olmalarını teşvik edebilir. Yorgun ve enerjisini atmış kedi, avlanma ihtiyacı hissetmeyecek ve kendisini temizleyerek, uyku moduna alacaktır.

Kapalı Kapılar: Yatak odasınızın kapısını kapatarak, kediyi yatak odasından uzak tutabilirsiniz. Bu, geceleri sizi rahatsız etmelerini engelleyebilir.

Düzenli Uyku Saatleri: Kendinize ve kedinize düzenli uyku saatleri oluşturarak, vücut saatini ayarlayabilirsiniz. Bu, kediyi gece daha sakin tutabilir. Gündüz oynayan ve hareketli olan kediniz, siz yattıktan sonra fazla bir hareket ihtiyacı hissetmeyecek zamanla biyolojik açıdan uyku saatini sizinle aynı döngüye sokacaktır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X