Anasayfa

 Kedim Hapşırıyor. Sebebi Ne Olabilir?

Kedi dostlarımızın sağlıkları konusuna her zaman önem gösteririz. Bu gösterdiğimiz önemin asıl amacı onların sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürebilmesi içindir. Ev içerisinde adete bir neşe kaynağı olan minik patili dostlarımızın zaman zaman hapşırması çok normal bir durumdur. Zaman zaman hapşırma durumunda endişelenmenize gerek yoktur. Yalnızca insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımızda da burun içinde tahriş, uyarıcı faktöre bağlı vücudun tepkisi olarak görülebilmektedir. Bazen heyecan ve hareketler kedi dostlarımızda hapşırmaya sebep olabilir. Minik patili dostlarımızın hapşırması bir süre devam eder ve ortadan kalkmazsa, bunun yanında hapşırma ile beraber gelen olağan dışı bir durum sezerseniz derhal veteriner hekime danışmanız gerekmektedir.

Kedim Çok Sık Hapşırıyor. Neden Olabilir?

Evlerimizin en değerli üyelerinden biri olan kedi dostlarımız çok fazla hapşırıyorsa mutlaka veteriner hekiminiz ilk olarak kedi dostlarımzın belirtilerini sizden dinlemek isteyecektir. Hapşırmanın ana sebeplerinden bir tanesi de enfeksiyondur. Minik patili dostlarımızın çok sık hapşırması olağan bir durum değildir. Bazı özel durumlarda veteriner hekimlerimiz, minik patili dostlarımızın ağızlarından, boğazından, gözlerinden ya da burnunda bir örnek almak isteyebilir. Almış olduğu örneklerde ise enfeksiyonu tartmak isteyecektir ve laboratuvara göndermek isteyebilir. Evcil dostlarımızın soluduğu tahriş edici maddeler ya da alerjenler kedi dostlarımızda hapşırmanın sebep olduğu diğer yaygın sebeplerdendir. Hapşıran bir kedi dostunuz var ise minik dostlarımızın üst solunum yollarında enfeksiyon olabilir. Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi kedi dstlarımızda da bu enfeksiyon yaygındır. Burada önemli olan erken tanı ve aşıdır.

Çok çeşitli enfeksiyonlar minik patili dostlarımızın hapşırmasında rol oynayabilir. Örnek verecek olursak şiddetli ya da hafif geçen enfeksiyöz peritonit hastalığıdır. Bu hastalık kedi dostlarımızın korona virüsü olarak bilinmektedir. Yavaş gelicen ya da bir kedi dostumuzun ciddi şekilde etkileyen enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakacak olan Feline Bağışıklık Yetmezliği Virüsü (FIV) hastalığı da hapşırmasına sebep olabilir. Göz enfeksiyonları da bir diğer hapşırma belirtilerindendir. Bunun yanında alerjenler ya da tahriş edici maddeler. Kedi dostlarımız arada hapşırıyor ise bir şey burun içerisini tahriş etmiş olabilir. Kedi dostlarımızın hapşırmalarını kesinlikle takip etmelisiniz. Hapşırma durumu çok sık gerçekleşiyorsa lütfen veteriner hekimlerimizden destek almayı unutmayın.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X