Anasayfa

 Kedimi Nasıl Beslemeliyim? Kedilerde Beslenme Aralığı

Sadece kedi özelinde değil ama bir evcil hayvan sahiplenildiğinde ilk araştırılan konuların başında onun nasıl besleneceği gelmektedir. Konumuz kediler özelinde olduğu için bu konunun detaylarına gelin bakalım!

Önüne bir mama ve bir su kabı koyarak içini doldurduktan sonra kendi kendine yemesini beklemek ve bu düzende gitmek biraz acemi evcil hayvan sahiplerinin yapacağı bir davranıştır. Fakat sağlıklı ve güçlü bir kedi sahibi olmak istiyorsanız bunun daha fazlasını bilmeniz sizler açısından önemlidir.

Fazla yemek yemenin onlar açısından kilo alma sorunlarına yol açabileceği gibi düzensiz ve kalitesiz beslenmenin de zayıf düşmelerine yol açacağını unutmayınız. Yaşına ve ırkına bağlı olarak ne kadar kedi maması gerektiğine dair yazımızın ayrıntılarına göz atalım.

Yavru Kedilerde Beslenme Aralığı

Yavru kediler açısından bu dönem son derece önemlidir. Gelişimlerinin yanı sıra günlük yüksek enerji ihtiyaçları için beslenme aralıkları ve miktarı daha sık olmalıdır. Midelerinin küçüklüğü de göz önüne alındığında az az ama çok sık yemeleri görülen bir durumdur. Eğer 2 aylıktan büyük bir kediniz var ise kediniz kuru mamaya başlayabilir demektir. Bunun öncesinde annesi onu ihtiyacı kadar emzirmekle birlikte 1 aylığı geçtikten sonraki dönem ufak ufak yaş mamaya yemeye başlayabilir. Genelde yavru kedi sahipleri mama kabını hep dolu bırakırlar. Bu mantık doğru olmakla birlikte gün içerisinde evdeyseniz porsiyonları bölerek minimum günde 3 kez olma koşuluyla beslenmeleri yeterlidir.

Yetişkin Kedilerde Beslenme Aralığı

1 Yaş ve sonrası kediler yetişkin olmuş demektir. Sabah akşam olmak üzere 2 öğün ve kilosuna bağlı olarak beslenmeleri çok önemlidir. Mama kaplarının hep dolu olması bir süre sonra kilo almalarına yol açacaktır. British Shorthair gibi bazı kedi ırklarının kilo almaya elverişli bünyelerinin olması da bu sorunu fazlasıyla öne çıkarmaktadır. Haftalık yaş mama verme miktarınızı da maksimum hafta 1-2 kez sınırlamanızı tavsiye ederiz.

Yaşlı Kedilerde Beslenme Aralığı

Bu dönemde kedinizin hareket ve enerji ihtiyacı fazlasıyla düşecektir. Genelde bu dönemler bazı kedi dostlarımızın yaşlılık hastalıklarına yakalandığı dönemleri de içermektedir. Mama kullanımı ve miktarı konusunda veteriner hekiminizin tavsiyesini almak son derece önemlidir. Ayrıca rutin sağlık kontrollerini de aksatmadan mama sıklığını ve gramajını bu bilgiler ölçüsünde düzenlemek yaşamına daha sağlıklı devam etmesi açısından bir fark yaratacaktır.

Hamile Kedilerde Beslenme Aralığı

Bu dönem çok fazla enerjiye ve karnın minik yavrulara bakma ihtiyacı hissettiğinden herhangi bir kısıtlama bulunmamalıdır. Ayrıca her ne kadar yetişkin kedi mamasına geçiş yapsa da çok daha yüksek besin değerlerini vücutlarına alabilmeleri adına yavru kedi maması kullanımı uygundur. Mama kabının hep dolu olması ve o ihtiyaç hissettikçe beslenmesi verilebilecek en uygun tavsiyedir. Tüm bunların yanında gün aşırı yaş mama takviyesi de onun bu dönemi yavrularıyla birlikte rahatça geçirmesine yardımcı olacaktır.

 


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X