Anasayfa

 Köpeğimin Ağzı Kokuyor. Sebebi Ne Olabilir?

Köpek dostlarımızda ağız kokusu problemleri oluşabilir. Hem köpek dostumuzun midesinden hem de tüketmiş olduğu kuru ya da yaş mamalardan kaynaklanabilir. Ev içerisindeki köpek besleyenlerin en sık karşılaşmış olduğu olumsuz durumlardan birisi yoğun olan ağız kokusu sorunudur. Köpek dostlarımızın ağız içerisinde çok sayıda bakteri bulunur. İşte bu bakteriler bazen çeşitli hastalık ya da sebeplerden dolayı kötü koku oluşturabilir. Zaman zaman köpek dostlarımızı sevmeye dahi engel oluşturacak kadar ağırlaşan bu yoğun kokunun üstesinden gelmenin elbette bir çözümü vardır. Uzman veteriner hekimlere göre köpek dostlarımızdaki ağız kokusu sebepleri ve tedavi yöntemleri pratik şekilde uygulanabilmektedir. Her köpek cinsinde görülebilecek temel bir sorun olan yoğun ağız kokusu konusunda köpek dostlarımıza bakan kişilere büyük sorumluluk yüklemektedir.

Köpeklerde Ağız Kokusu Problemi Neden Oluşur?

Köpek dostlarımızda ağız kokusunun ana sebebi dişlerindeki bakterilerin birikmesidir. Düzensiz diş fırçalama sebebi yüzünden köpek dostlarımızın dişlerinde birikecek olan yemek kırıntısı gibi durumlar bakteri sayısının hızlı artışına sebebiyet verebilir. Köpek dostlarımızdaki ağız bakımı eksik ya da yetersiz olduğunda minik patili dostlarımızda yoğun ağız kokusunun çıkması muhtemeldir. Tıpki biz insanoğlunda olduğu gibi köpek dostlarımızda da ağız içerisinde birikecek olan bakteriler ve yemek artıkları diş çürümesine sebebiyet verebilir. Bu sebeple yoğun bir ağız kokusunda ek olarak diş kaybı da görülebilmektedir. Elbette bu her zaman olacak diye bir durum söz konusu değil. Bundan dolayı köpek dostlarımızda dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımlarının eksiksiz şekilde yapılıyor olması gerekiyor.

Köpek dostlarımızın ağız bakımında yeterli şekilde önem veriyorsanız korkmamalısınız. Ancak dediğimiz gibi yeterli şekilde önem verseniz dahi ağız kokusu sorunu yine de ortaya çıkabilir. Bu tür ağız kokusu problemleri geçici olabilir ve özellikle en çok yavru köpek dostlarımızda görülür. Çünkü henüz yavru olan köpek dostlarımız diş çıkarma dönemlerine ağız kokusu meydana getirebilir. Ortalama 3 yaşının altında olan köpek dostlarımız diş çıkarma dönemlerinde diş eti sorunları yaşamaktadır. Bu sebeple köpek dostlarımızda ağız bakımı ve bu dönemlerden itibaren çok fazla önem verilmesi gerekiyor. Bunun yanında köpek dostlarımızda ağız bakımı düzenli şekilde yapılması durumunda bile ağız kokusu varsa bazı problemler gözükebilir. Bunlardan bazıları şeker hastalığı, mide rahatsızlığı, sindirim yolu problemleri ve böbrek rahatsızlıklarıdır. Yoğun ağız kokusu durumunda veteriner hekime danışmakta her zaman fayda vardır.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X