Anasayfa

 Köpeklerde Anemi Nedenleri Nelerdir?

Anemi, köpeklerde tehlikeli bir hastalık belirtisidir. Yaralanmaya bağlı kanamadan enfeksiyon veya kanser gibi bağışıklık aracılı hastalıklara kadar çeşitli nedenleri olabilir ve tedavi altta yatan nedene bağlıdır. Şiddetli anemi hayatı tehdit eder ve acil veteriner müdahalesi gerektirir, hafif vakalar ise daha kolay tedavi edilebilir. Soluk diş etleri, enerji eksikliği ve kilo kaybı aneminin olası belirtileridir ve nedenini ve tedavi planını belirlemek için bir veteriner hekim tarafından teşhis edilmelidir.

Birkaç farklı kronik hastalık türü köpeklerde anemiye neden olabilir. Karaciğer ve böbrek hastalıkları ile ehrlichiosis enfeksiyonları bu yaygın kronik hastalıklardan bazılarıdır. Bu hastalıklar köpeğin daha az kemik iliğine ve dolayısıyla daha az kırmızı kan hücresine sahip olmasına neden olur.

Anemi, köpeklerde kanı etkileyen bir hastalıktır. Anemi, bir köpekte kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin seviyeleri azaldığında teşhis edilir. Ancak bu, hastalığın kendisi değil, hastalık veya yaralanmanın sonucudur. Anemisi olan köpekler, vücutlarında ciddi bir şey olduğu için bu hastalığa yakalanırlar, bu nedenle sahiplerinin bu durumun ne anlama geldiğini anlamaları önemlidir.

Köpeklerde anemi belirtileri

Aneminin en yaygın klinik belirtisi diş etlerinin normal pembe rengini kaybetmesidir.

Anemi olan köpekler genel olarak şu belirtileri gösterir:

  • Fiziksel intolerans
  • Soluk diş etleri ve deri (kulakların içi, göbek)
  • Anoreksiya (iştah kaybı)
  • Kilo kaybı
  • Yüksek kalp atış hızı
  • Hızlı nefes alma

Anemik bir köpek, enerji eksikliği nedeniyle yorgun ve uyuşuk da görünebilir. Ayrıca kilo kaybı, nefes darlığı, iştah kaybı, kalp çarpıntısı ve kanama belirtileri (burun kanaması, kanlı dışkı, idrar ve kusma) görülebilir. Diş etleri soluk ve sarkıksa kan testi yapılmalıdır.

Köpeklerde anemi teşhisi

Bir veterinerin yapabileceği ilk şey, köpeğinizin semptomlarını ve aktivite geçmişini sormaktır. Bu, özellikle köpeğiniz fare zehri gibi bir nesne yutmuşsa önemlidir. Veteriner hekim bilgilendirildikten sonra, kan testleri, dışkı testleri, idrar testleri ve röntgen ve ultrason taramaları gibi tanısal görüntüleme çalışmaları da dahil olmak üzere bir dizi tanısal test önerebilir.

Veteriner hekimlerin yapabileceği çeşitli kan testleri vardır. Bazıları köpeğinizin kanındaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını, bazıları ise anemi türünü kontrol eder.

Normal köpeklerde kanın %35 ila %55'i kırmızı kan hücrelerinden oluşur; PCV %35'in altındaysa köpek genellikle anemik olarak kabul edilir. Bir köpeğin anemik olup olmadığını belirlemek için eritrosit sayımı ve hemoglobin sayımı gibi başka testler de vardır.

En yaygın kan testi muhtemelen kandaki kırmızı kan hücrelerinin yüzdesini ölçen PCV (paketlenmiş hücre hacmi) testidir; sayı %35'in altındaysa köpek anemik kabul edilir. Bazen aneminin nedenini belirlemek için ek testler gerekir.


Size daha iyi bir deneyim sunabilmek için internet sitemizde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi almak için Çerez Politikamızı ve İnternet Sitesi Aydınlatma Metnimizi inceleyebilirsiniz.
X